Negasi Isaiah Zuberi, un bărbat de 29 de ani, s-a mutat în urmă cu șase luni pe o stradă liniștită din localitatea americană Klamath Falls (statul Oregon) împreună cu soția sa și cei doi copii mici. Părea un vecin obișnuit pentru locuitorii de pe North Eldorado Avenue, politicos dar nu foarte prietenos, iar programul său nu urma un tipar anume, după cum relatează publicația Independent.

Cu toate acestea, pe 15 iulie, cotidianul liniștit al zonei a fost tulburat când o femeie a oprit o mașină care trecea prin fața casei lui Zuberi, implorând de urgență șoferul să sune la 911 și, în acest fel, a dezvăluit o revelație înfiorătoare a adevăratei sale naturi.

- Continuarea după publicitate -

Ancheta FBI a dezvăluit că Zuberi a răpit o prostituată în orașul Seattle (statul Washington), pe 14 iulie, pretinzând că este un ofițer de poliție sub acoperire și o arestează. Sub amenințarea unui taser (pistol cu electroșocuri), a încătușat-o și a forțat-o să intre în spatele mașinii lui.

Apoi a condus-o cu mașina 724 de kilometri înapoi la Klamath Falls, timp în care ar fi agresat-o sexual de mai multe ori pe parcursul drumului. Ajuns acasă, acesta a închis-o într-o celulă izolată fonic din garajul său, special amenajată, cu intenția de a o ține captivă.

Celula unde violatorul sechestra victimele. Sursă foto: Independent

În interiorul celulei, victima a dat dovadă de un curaj imens, a lovit ușa până când mâinile i s-au însângerat în încercarea ei disperată de a se elibera.

- Continuarea după publicitate -

În final, a reușit să întredeschidă ușa metalică din interior, creând un mic spațiu prin care a scăpat. După aceea, ea a făcut disperată semne unui șofer care circula pe șosea în acel moment și care a dus-o de urgență la un spital din apropiere.

În urma incidentului, Zuberi a fugit de acasă împreună cu familia sa, dar a fost în cele din urmă arestat după ce telefonul său mobil a fost urmărit. Doi polițiști ai statului Nevada l-au localizat la peste 400 de kilometri, într-o parcare Walmart din South Reno, pe 16 iulie.

Când aceștia s-au apropiat de vehiculul său, inculpatul își ținea copiii în mașină, iar soția lui era afară și vorbea cu el. Abordat de polițiști, el ar fi amenințat că se va automutila, a apucat un cuțit și s-a tăiat. A fost arestat după o pauză de 45 de minute.

Pe parcursul investigației, autoritățile au descoperit detalii tulburătoare despre trecutul acestuia. Avea mai multe pseudonime și din anul 2016 locuise în zece state, California, Washington, Oregon, Colorado, Utah, Florida, New York, New Jersey, Alabama și Nevada.

Violatorul și celula în care sechestra victimele. Sursă foto: Independent

Potrivit FBI, violatorul în serie a folosit cel puțin alte trei pseudonime, inclusiv Sakima Zuberi, Justin Hyche și Justin Kouassi. Vecinii lui îl cunoșteau ca Sakima din statul Colorado.

- Continuarea după publicitate -

Unul dintre pseudonimele sale, Justin Hyche, arată o adresă din localitatea Antioch, California, unde are patru incidente penale la dosar, inclusiv deținerea de arme de foc în public în statul Illinois și conducerea cu peste 160 km/h în statul California.

De asemenea, are hotărâri judecătorești civile enumerate împotriva lui în state precum New York, California, Illinois și Alabama. A lăsat în urmă dovezi de violență și agresiuni sexuale în aceste patru state dar autoritățile americane se tem că ar putea fi mai multe victime.

Modul de operare al agresorului implica vizarea prostituatelor, folosind diverse metode pentru a obține controlul asupra acestora. Le punea droguri în băuturi, se dădea drept ofițer de poliție sau solicita serviciile lor înainte de a le agresa sexual violent.

În plus, unele dintre întâlniri erau filmate pentru a sugera în mod fals consimțământul victimelor, ulterior el amenințându-le cu represalii dacă ar fi îndrăznit să denunțe violurile la poliție.

FBI crede că a vizat prostituate din California, Washington, Oregon, Colorado, Utah, Florida, New York, New Jersey, Alabama și Nevada între august 2016 și iulie 2023. Înregistrările publice au consemnat ultima sa adresă în localitatea Vancouver din comitatul Clark (statul Washington).

- Continuarea după publicitate -
Garajul inculpatului. Sursă foto: Independent

Violatorul în serie se confruntă acum cu acuzații de răpire interstatală și transport de o persoană peste granițele de stat cu intenția de a se angaja în activități sexuale criminale. El se află în prezent în custodia federală și se așteaptă să fie adus înapoi în Oregon pentru o judecată oficială.

Arestarea sa a transmis o undă de șoc în comunitatea Klamath Falls, un oraș cu aproximativ 25.000 de locuitori. Soția lui părea să nu cunoască activitățile sale, iar foștii vecini și-au exprimat uimirea față de actele odioase de care este acuzat.

Polițiștii și agenții FBI au recunoscut că acțiunile ultimei victime au salvat viețile altor eventuale victime. „Suntem norocoși că această femeie curajoasă a scăpat și a alertat autoritățile”, a declarat într-un comunicat Stephanie Shark, un agent special al FBI, responsabil cu Biroul Portland.

„Concentrarea victimei, acțiunile și voința ei de a supraviețui au declanșat un răspuns al forțelor de ordine care ar fi putut salva multe alte femei dintr-un coșmar similar”, a spus agentul FBI.

În cursul acestei săptămâni s-a aflat că inculpatul a închiriat casa de la primarul Klamath Falls, Carol Westfall, și de la soțul ei. Într-o declarație pentru postul TV FOX 12, primarul a spus că „a fost șocată și consternată de ceea ce s-a întâmplat”.

- Continuarea după publicitate -
Casa închiriată de inculpat de la primarul localității. Sursă foto: Independent

„Aplaudăm acțiunile acestei femei de a ajuta la capturarea acestei persoane și de a-l împiedica să comită noi atrocități. Lăudăm munca KFPD, 0SP și FBI în acest caz. Încurajăm pe oricine are informații despre această situație să anunțe autoritățile competente”, a continuat primarul.

Oricine are informații despre inculpat este îndemnat să viziteze site-ul fbi.gov/SakimaVictims  sau să sune la 1-800-CALL-FBI pentru a oferi informații. Biroul FBI din Portland poate fi contactat la numărul de telefon: (503) 224-4181.