Premierul irakian Mohammed Shia’ Al Sudani a inițiat o anchetă amănunțită asupra împrejurărilor în care vineri, 4 august, un urs a evadat din cușca sa aflată în cala de marfă a unei aeronave Iraqi Airways care se pregătea să decoleze de pe aeroportul din Dubai.

După cum relatează The Guardian, acest incident a dus la nemulțumirea pasagerilor din cauza întârzierii care a urmat și ulterior a creat un impact semnificativ pe diverse platforme de socializare.

- Continuarea după publicitate -

Iraqi Airways și-a exonerat responsabilitatea pentru evadarea ursului și a afirmat că echipajul de zbor a colaborat îndeaproape cu autoritățile din Emiratele Arabe Unite, care au trimis prompt experți pentru a calma și scoate animalul din avion.

Un videoclip care a devenit viral pe rețelele de socializare îl arată pe căpitanul aeronavei cerându-și scuze pasagerilor pentru întârzierea decolării, atribuită evadării ursului din cușca în care era izolat.

Iraqi Airways a precizat că transportul ursului a respectat protocoalele legale și a îndeplinit criteriile aprobate de Asociația Internațională a Transporturilor Aeriene (IATA). Compania iraqiană a recunoscut că ursul urma să călătorească de la Dubai la Bagdad.

- Continuarea după publicitate -

Totuși, o voce prezentată în videoclipul care circulă online contrazice afirmația companiei aeriene, susținând că aeronava a întârziat cu o oră zborul către Bagdad. Se pare că pasagerii au fost rugați să debarce temporar, până când problema va putea fi rezolvată.

Aeroportul Internațional Dubai, renumit ca unul dintre cele mai aglomerate din lume pentru călătoriile internaționale, a ales să nu ofere nicio declarație despre acest incident.

Un purtător de cuvânt al Iraqi Airways a confirmat, duminică, 6 august, că ursul era transportat în capitala irakiană Bagdad. Din cauza lipsei autorizației de a discuta deschis chestiunea, oficialul s-a abținut să dezvăluie numele proprietarului animalului.

În Irak, mai ales în Bagdad, practica de a crește animalele de pradă ca animale de companie a câștigat popularitate în rândul locuitorilor înstăriți. Agențiile de aplicare a legii s-au confruntat cu reglementările în vigoare pentru protecția animalelor sălbatice.

- Continuarea după publicitate -

În câteva cazuri precedente, poliția din Bagdad a făcut apel la public să colaboreze cu autoritățile pentru a preveni eliberarea unor astfel de animale pe străzile orașului sau sacrificarea lor pentru a ajunge specialități în restaurantele locale, prin denunțarea promptă a unor astfel de incidente.

Sursă foto: Youtube