Claudia Guţulescu, o româncă originară din Drobeta-Turnu Severin, rezidentă în orașul englez Windsor (comitatul Berkshire), a devenit virală online prin postările sale pe Facebook.

Manager general al companiei „Mitchells & Butlers”, un lanţ de restaurante și pub-uri din Marea Britanie, această femeie cu o carieră remarcabilă împărtășește de obicei celor peste 22.000 de urmăritori  ai săi experiențele cotidiene trăite în Marea Britanie și România.

- Continuarea după publicitate -

După cum dezvăluie într-o postare recentă, Claudia a relatat o întâmplare neplăcută legată de călătoria fiului și soțului ei, de origine poloneză, în Polonia. Ea a menționat că, deși fiul său Austin deține cetățenie britanică, nu a considerat necesar să obțină pașaport polonez pentru el, deoarece călătorea cu pașaportul britanic.

Totuși, când tatăl și fiul au aterizat în Polonia pentru a vizita bunicii paterni, au fost șocați de comportamentul nepoliticos al polițiștilor de frontieră de acolo, care pur și simplu urlau la copii și părinți și impuneau reguli rigide la vamă.

Nu cu mult timp în urmă, Claudia și soțul ei mai avuseseră o confruntare aprigă cu autoritățile poloneze. Acestea susțineau că potrivit legii, începând cu anul 2012, toți descendenții cetățenilor polonezi trebuie să dețină pașaport polonez ca să călătorească în Polonia.

- Continuarea după publicitate -

Deoarece conaționala noastră și soțul ei nu doreau să obțină pașaport polonez pentru fiul lor, autoritățile i-au cerut tatălui să renunțe la drepturile sale parentale asupra copilului pentru a permite acestuia să călătorească cu pașaport britanic.

Această situație a escaladat într-un scandal la vamă, iar autoritățile au impus restricții asupra plecării lui Austin din Polonia fără un pașaport polonez. Claudia a reacționat rapid și a achiziționat un bilet de avion spre Polonia pentru a-și recupera copilul care nici măcar nu este rezident acolo.

Ea a contactat deja Ambasada Regatului Unit la Varșovia pentru a clarifica situația. În același timp, bunicii din Polonia încearcă să obțină documentele necesare pentru Austin, în cazul în care acesta va rămâne blocat în această țară cu reguli aparent draconice.

Reacțiile urmăritorilor Claudiei nu au întârziat să apară, mulți dintre ei împărtășind experiențe similare. Unul a povestit despre dificultățile întâmpinate în România, unde a fost nevoit să aleagă între pașaportul britanic și cel românesc pentru a intra în țară.

Altul a menționat că autoritățile poloneze au devenit mai stricte în ultimul timp, amintindu-și că un prieten polonez le-a spus despre o creștere a rigidității autorităților vamale de acolo în aplicarea regulilor.

- Continuarea după publicitate -

În final, postarea Claudiei a stârnit un dialog despre dubla cetățenie și necesitatea unui „back-up” în cazul unor situații neașteptate. În finalul postării ea a promis că va reveni cu noutăți și a conchis: „În România la vamă e parfum față de Polonia! Unu – zero Romania.”