Constantin Ionescu, un șofer în vârstă de 63 de ani, cu o experiență de peste două decenii în taximetrie pe raza municipiului Botoșani, a returnat o sacoșă cu 40.000 de euro în numerar, uitată în taxi de un bătrân în vârstă de 80 de ani.
După cum relatează publicația locală Botoșăneanul, întâmplarea s-a petrecut într-o zi obișnuită de lucru pentru taximetrist, din luna iulie anul curent.
Un bătrân de aproximativ 80 de ani a urcat în taxiul său la stația din cartierul Bucovina. Acesta l-a rugat să-l transporte în zona centrală, la Sinagogă.
„L-am dus, a coborât, a plătit. Dar el când a urcat a avut o sacoșă de rafie, a pus-o între picioare, sub scaun era. Mi-a plătit, eu am plecat și când mă apropiam de stația din Bucovina, am văzut”, a povestit taximetristul pentru presa locală.
„Chiar atunci am avut un client și l-am dus înapoi spre Bazar. Am dus clientul și m-am dus din nou să-l caut pe bătrân, am zis că mă poate mă așteaptă. Imediat a fost. Nu era. M-am întors în stația din care l-am luat”, a continuat el.
În timpul călătoriei, Constantin a observat o sacoșă de rafie în portbagajul mașinii sale. Inițial, a presupus că era doar o plasă uitată de un pasager anterior, poate plină cu ciocolată sau alte obiecte de uz casnic.
Fără a da prea multă importanță sacoșei, a continuat să efectueze cursele sale obișnuite. Abia după ce a lăsat al doilea client, a simțit nevoia să verifice conținutul acesteia.
Ce a descoperit l-a lăsat fără cuvinte: aproximativ 40.000 de euro erau așezați în sacoșă. În momentul acela, „inima i-a stat în loc”, conștientizând cât de importantă era această sumă pentru proprietarul ei.
Fără să stea o clipă pe gânduri, a sunat imediat la dispecerat pentru a anunța descoperirea. Apoi, s-a întors în grabă la Sinagogă pentru a-și căuta clientul și a-i înapoia banii.
Deși era conștient de valoarea acestor bani, Constantin simțea că avea o datorie morală de a-i restitui proprietarului lor de drept.
„Vreo 40.000 de euro cred că erau. În momentul în care am anunțat dispeceratul mi-au zis: bine că ați anunțat, dacă nu apare, mergeți la Poliție. Și tocmai bătrânul venise și m-au anunțat colegii: vezi că bătrânul te așteaptă. El era în față, eu în spate”, a explicat el.
Întâlnirea dintre cei doi a fost emoționantă. Bătrânul, cu lacrimi în ochi, i-a mulțumit lui Constantin pentru gestul său nobil și umanitar.
Cu prudență și responsabilitate, banii au fost înapoiați în prezența a altor doi colegi taximetriști, pentru a asigura siguranța tranzacției.
„Câștigi azi nemeritat, mâine pierzi mai mult”, a conchis taximetristul. De-a lungul anilor de activitate în taximetrie, Constantin a căutat întotdeauna să găsească proprietarii obiectelor uitate în mașină și să le înapoieze.
„Bani nu am mai găsit. Telefoane. Chiar după ce am dus banii, am avut o familie, veneau din pelerinaj și au uitat un telefon. Eu nu l-am văzut, că acum după ce coboară, eu mă uit”, și-a amintit un caz din trecut.
„L-am pus acolo și am așteptat să sune. Am anunțat la dispecerat, avea parolă, nu puteam umbla la el. A sunat cineva până la urmă, era nevastă-sa și a spus ce telefon au”, a adăugat probabil cel mai cinstit taximetrist din Botoșani.
El a susținut mereu că este ghidat de frica de Dumnezeu și principiul său moral de neclintit este de a nu păstra niciodată ce nu-i aparține.
„Ce să păstrez dacă nu e al meu lucrul? Eu mai mult pierd, mai merg și eu la Biserică, și soția merge, suntem totuși… nu se opresc lucrurile. Dacă ai oprit azi un lucru, mâine pierzi mai mult”, a explicat el.
Născut într-o zi cu o semnificație specială pentru țară – 1 Decembrie, Ziua Națională a României – Constantin a reușit să-și construiască o reputație impecabilă în comunitate.
El rămâne un exemplu de onestitate și generozitate pentru ceilalți taximetriști și pentru întreaga comunitate din Botoșani. În sufletul său, știe că faptele bune și corectitudinea sunt mai prețioase decât orice recompensă materială.