Garda Civilă spaniolă a arestat recent un cetățean român care împreună cu trei ruși și un spaniol formau o bandă dedicată furtului de mașini hibride, cu ajutorul unei metode electronice ingenioase prin care luau vehiculul în mai puțin de un minut.

După cum relatează publicația spaniolă Autopista, Garda Civilă a reușit să recupereze până la 13 vehicule. Potrivit unor surse din anchetă, ținta principală a acestui grupinfracțional erau mașinile hibride cu kilometraj redus, de mărci și modele populare.

- Continuarea după publicitate -

Intitulată ‘Biturbo’, operațiunea polițiștilor s-a desfășurat sub conducerea Judecătoriei de instrucție numărul 1 din orașul Alcala de Henares (Comunitatea Autonomă Madrid).

Garda Civilă a fost însărcinată cu destructurarea acestei rețele în care a fost arestată o altă grupare specializată în furturi de mașini, prin falsificarea ulterioară a elementelor de identificare a acestora și transferul lor alte țări pentru vânzare.

Ancheta a început anul trecut când a fost depistată o creștere a furtului anumitor modele de mașini. În colaborare cu poliția din alte țări, un vehicul furat în luna august în Germania a fost localizat în nord-vestul provinciei Madrid, precum și un altul care a fost furat la Madrid și ulterior vândut în Ungaria.

- Continuarea după publicitate -

Hoții s-au deplasat în toată Spania în căutarea modelelor hibrid și s-au folosit de mijloacele de transport în comun, pentru a nu trezi suspiciuni. În caz că atrăgeau atenția, încercau să fie cât mai greu de urmărit.

Odată ce selectau o țintă, o urmăreau pentru a-i monitoriza mișcările și programul proprietarului, precum și locurile în care acesta își parca vehiculul, luând în considerare chiar și garajele personale.

Datorită tehnologiei „handmade” pe care o dețineau, capturau frecvența telecomenzilor pentru garaje și mașini. Când considerau că a apărut cea mai bună oportunitate, mergeau la locul respectiv cu un instrument electronic dotat cu software rău intenționat, care le permitea să evite toate măsurile de securitate electronică ale oricărui producător auto.

Ulterior, intrau în mașini și le porneau în doar 40 de secunde, fără a fi nevoiți să forțeze nimic, mai ceva ca în filmul „Dispari în 60 de secunde” cu Nicolas Cage în rolul principal.

În plus, unul dintre membrii trupei avea un garaj în orașul Alcala de Henares. Acolo identificau plăcuțele de înmatriculare corespunzătoare vehiculelor legale de aceeași marcă, model și culoare ca și mașina furată.

- Continuarea după publicitate -

Apoi copiau respectiva plăcuță de înmatriculare și o instalau pe vehiculul furat, pe lângă scoaterea insignelor DGT (insigna de mediu este în Spania o modalitate de clasificare a vehiculelor în funcție de eficiența energetică a acestora, luând în considerare impactul lor asupra mediului).

Ulterior, mașinile erau lăsate în locuri neutre, precum centre comerciale sau alte parcări cu multe alte vehicule, pentru a rămâne nedetectate. Le urmăreau pentru a se asigura că nu aveau dispozitive de urmărire care să le permită proprietarilor sau autorităților să-i localizeze.

După toate aceste precauții, vehiculele erau duse într-o locație din Spania unde alți membri ai bandei modificau celelalte înregistrări, cum ar fi numărul șasiului sau etichetele de identificare.

De asemenea, modificau numerele de înmatriculare înregistrate în Unitatea de Control Electronic. Apoi generau noi chei de contact codificate electronic cu date noi, permițându-le să treacă peste orice inspecție extinsă.

Aveau depozite industriale în orașele Alicante și Murcia pentru a ascunde mașinile furate, în timp ce așteptau să fie transportate în alte țări, unde erau înmatriculate, obținând o documentație nouă și apoi le vindeau complet legal.

- Continuarea după publicitate -

Potrivit UCO (Biroul Central de Operațiuni al Ministerului Infrastructurii și Transporturilor din Spania), vehiculele erau transportate spre Europa de Est. Una dintre mașinile furate din Madrid a fost localizată tocmai în localitatea Uzbaliai (Lituania).

Cinci persoane au fost arestate: trei ruși, un român și un spaniol. În plus, 13 dintre vehiculele furate au fost recuperate și vor fi restituite proprietarilor de drept.

Pe lângă arestări, au fost ridicate obiecte folosite pentru jafuri, precum o mașină de înmatriculare, dispozitive de geolocalizare, peste 100 de chei goale pentru programat, utilaje pentru fabricarea acestora, precum și inhibitori și senzori de frecvență.

Deși nu a fost posibil să se calculeze profitul obținut de acest grup infracțional, este evident că sumele au fost îndeajuns de consistente pentru a compensa investiția în instrumentele utilizate în comiterea furturilor.

- Continuarea după publicitate -