Hackerul român Mihai Ionuț Păunescu, cunoscut online sub numele de „Virus”, a fost condamnat luni, 12 iunie, la trei ani de închisoare de Tribunalul Federal Manhattan (New York) pentru implicarea sa în distribuirea de malware distructiv, potrivit Romania-Insider.com. El a gestionat un serviciu care le-a permis hackerilor să infecteze aproximativ 1 milion de calculatoare cu virusul Gozi. Cel supranumit „Virus”, și-a recunoscut faptele.

Păunescu, un bucureștean în vârstă de 39 de ani, a pledat vinovat de conspirație pentru a comite „invazii informatice” și a operat un serviciu de găzduire „bulletproof” (un serviciu de infrastructură tehnică furnizat de un serviciu de găzduire pe internet rezistent la plângerile de activități ilicite) care a facilitat infracțiunile cibernetice,

- Continuarea după publicitate -

Serviciul său de găzduire a permis hackerilor din întreaga lume să răspândească programe malware, inclusiv viruși notorii precum Gozi, Trojan, SpyEye și BlackEnergy. Aceste programe rău intenționate au fost concepute pentru a fura informații financiare confidențiale și pentru a provoca daune semnificative.

Gozi, de exemplu, a infectat peste un milion de computere la nivel global, inclusiv cele ale NASA și ale diferitelor țări, ceea ce a dus la pierderi financiare substanțiale pentru persoane fizice, companii și entități guvernamentale.

Serviciul de găzduire al lui Păunescu le-a permis infractorilor cibernetici să se angajeze în activități ilegale, rămânând anonimi, ferindu-i de oamenii legii și de profesioniștii în securitate cibernetică.

- Continuarea după publicitate -

Prin facilitarea atacurilor distribuite de refuzare a serviciului (DDoS) și a transmiterii mesajelor spam, el a contribuit și mai mult la proliferarea infracțiunilor cibernetice.

În timpul pronunțării sentinței, judecătorul Lorna G. Schofield a recunoscut că acțiunile lui Păunescu au facilitat răspândirea unor programe malware extrem de periculoase, care i-au adus profituri importante. Departamentul de Justiție al SUA estimează că virușii pe care i-a susținut au cauzat pierderi în valoare de zeci de milioane de dolari.

Acțiunile sale le-au permis infractorilor cibernetici să desfășoare activități ilegale, evitând în același timp detectarea și responsabilitatea.