Poliția din Bhopal, capitala statului indian Madhya Pradesh, a desființat cu succes o grupare infracțională implicată în activități frauduloase care se ocupa cu clonarea cardurilor ATM, potrivit publicației indiene Devdiscourse.

Operațiunea a dus la arestarea a două persoane, dintre care un cetățean român, reținut în capitala Indiei, New Delhi. Persoanele arestate au fost identificate ca fiind Ayoniel Miu, un cetățean român în vârstă de 50 de ani, și Firoz Ahmed Khan, un indian de 38 de ani din Thane, Maharashtra.

- Continuarea după publicitate -

Gruparea avea o strategie bine definită, care viza cardurile clienților unei anumite bănci cu ajutorul dispozitivelor de skimming (practica de a fura datele cardului de credit al cuiva folosind echipamente electronice, pentru a le accesa contul în mod ilegal).

Ei adunau informații critice de pe cardurile ATM, pe care le foloseau pentru a crea clone ale cardurilor. Comisarul Poliției din Bhopal, Harinarayan Chari Mishra, a dezvăluit că banda a reușit să fraudeze 75 de persoane din oraș și aproape o duzină de persoane din diferite părți ale țării.

Poliția s-a confruntat cu o provocare unică, deoarece tranzacțiile frauduloase au fost executate fără ca victimele să-și împărtășească PIN-urile sau să interacționeze cu cei doi suspecți.

- Continuarea după publicitate -

Autoritățile au luat problema în serios și au demarat o anchetă amplă. Aceasta a implicat o revizuire minuțioasă a sute de imagini ale camerelor de supraveghere ale ATM-urilor, pentru a urmări activitățile infractorilor. În cele din urmă, acest efort a condus poliția la cei doi suspecți.

Ayoniel Miu (stânga) cu complicele său Firoz Ahmed Khan. Sursă foto: Devdiscourse

Ayoniel Miu, cetățeanul român, a fost identificat drept principalul făptuitor. Alături de complicele său, Firoz Ahmed Khan, au fost reținuți la New Delhi. Polițiștii au descoperit în posesia acuzatului echipament avansat folosit pentru operațiunile lor infracționale. În prezent, interogatoriul suspecților este în plină desfășurare.

Modul de operare al infractorilor presupunea instalarea de dispozitive de skimming și micro camere video ascunse în bancomate pentru a capta informațiile cardului.

Cu aceste date colectate, procedau la clonarea cardurilor ATM. Activitățile lor frauduloase s-au extins în mai multe orașe, iar retragerile de numerar se concentrau exclusiv în jurul capitalei. În special, nouă bancomate au fost compromise în acest mod.

Cu antecedente de dependență de droguri, românul sosise în India în 2015. Anterior a fost implicat în alte dosare penale în diferite alte locații. Polițiștii indieni verifică, în plus, detaliile pașaportului și vizei pentru eventuale nereguli.

- Continuarea după publicitate -

Deși implicarea angajaților băncii în activitățile infracționale nu a fost confirmată, oamenii legii investighează și această  posibilitate. În prezent, accentul principal este pus pe suspecți și pe operațiunile acestora.

Distrugerea cu succes a acestei grupări marchează o realizare semnificativă pentru poliția cibernetică din Bhopal, în eforturile sale continue de a combate criminalitatea cibernetică și de a proteja publicul de astfel de escrocherii.