Un tânăr de naționalitate română a fost arestat de jandarmii francezi sâmbătă, 10 iunie 2023, în timp ce sustrăgea combustibil din rezervoarele camioanelor companiei Betons Loire Ocean (BLO) din localitatea Machecoul-Saint-Meme (Loire-Atlantique), potrivit actu.fr.

Prins în flagrant delict, românul a fost condamnat, marți, 13 iunie 2023, la patru luni de închisoare cu suspendare pentru „furt în echipă” de către instanța penală a Tribunalului din Nantes.

- Continuarea după publicitate -

Jandarmii au văzut într-adevăr un „vehicul suspect” în jurul orei 17:30 în acea zi de sâmbătă, precum și un individ „cu canistre și furtune” care se afla în fața companiei și care inițial a reușit să fugă.

Acesta din urmă a reușit în cele din urmă să-l ajungă din urmă și să găsească „cinci bidoane goale” și „nouă bidoane pline” cu combustibil lângă camioanele companiei.

Același tricou

- Continuarea după publicitate -

Unul dintre coproprietarii companiei, a făcut atunci o legătură cu un alt furt care a avut loc în compania sa cu două săptămâni mai devreme, pe 27 mai 2023.

Jandarmii au descoperit apoi că individul pe care l-au arestat era „același” cu cel care apărea pe imaginile camerelor de supraveghere, purtând chiar „același tricou”.

Parchetul a reținut ulterior calificarea penală de „furt în echipă” împotriva tânărului român, deoarece „două vehicule” au apărut pe aceleași imagini, sugerând faptul că nu acționa singur.

Nu era „conștient” de comiterea unui jaf

Sâmbătă, 10 iunie 2023, două mașini erau din nou acolo: un Fiat și un Volkswagen. Fiat-ul fusese furat de la o companie din Mauleon (Deux-Sevres) în noaptea de 8 spre 9 iunie 2023, s-a auzit în ședință. Această companie a fost ușurată prin trecerea „verificărilor roților și combustibilului”, a explicat președintele instanței.

- Continuarea după publicitate -

În apărarea sa, inculpatul a spus că „nu cunoștea cu adevărat” celelalte persoane care îi erau complici. Prima dată, i s-a oferit „100 de euro pentru a lua nisip și benzină”, a spus el prin intermediul interpretului său de limbă română.

Poarta era deschisă

În orice caz, românul a susținut că „nu știa” de comiterea unui furt, deoarece poarta era deschisă. El „a crezut” chiar că intervine în compania „sponsorului” său încă de când poarta era deschisă, lacătul era deja „spart”, după cum a confirmat un reprezentant al companiei BLO.

Prin urmare, președintele i-a pus din nou „întrebarea interesantă” a jandarmilor: „De când obții benzină prin golirea rezervoarelor?” Românul, tată a doi copii mici care au rămas în România, necunoscut până acum justiției franceze, a răspuns că „poate este naiv”.

Patru luni de închisoare cu suspendare

- Continuarea după publicitate -

Dar această axă de apărare „puțin originală” și mai ales „nu foarte credibilă” nu a convins procurorul care a cerut șase luni de închisoare cu suspendare și interdicția de a se întoarce la Machecoul timp de trei ani.

Furtul de combustibil este într-adevăr „un clasic” în zona acoperită de Tribunalul din Nantes, a amintit ea. Inculpatul a mărturisit că a lucrat „la negru în domeniul cultivării florilor”, la fel ca „mulți oameni din tabăra” în care locuiește.

În cele din urmă, judecătoarea i-a dat o sentință de patru luni cu suspendare. „Nu ai putea spune că nu știai că ai comis un furt, având în vedere modul de operare folosit”, a comentat ea luarea deciziei. În schimb, aceasta nu i-a interzis să se întoarcă la Machecoul, așa cum a solicitat procurorul.

Avocatul apărării, Aurelien Ferrand,  nu a avut „nicio observație” de făcut cu privire la acest punct, deoarece clientul său oricum „nu locuiește” în localitatea Machecoul. Intenționat sau nu, inculpatul nu a putut spune unde se află tabăra sa și chiar a spus că el „nu știe” data sa de naștere.

- Continuarea după publicitate -