Cosmin-Nicolae Vasioiu, un bărbat de naționalitate română în vârstă de 47 de ani, care fusese condamnat în 2014 pentru viol, s-a mutat în Marea Britanie după ce și-a ispășit pedeapsa într-o închisoare din Elveția.

Așa cum relatează Daily Mail, românul a rămas în Anglia după Brexit, unde în iunie 2022 a comis un alt viol odios în orașul englez Exeter (comitatul Devon), pe străzile căruia inculpatul se plimba deseori, cu intenția clară de a viola altă femeie.

- Continuarea după publicitate -

Modul său de operare a fost înfricoșător de metodic, deoarece a căutat numai femei vulnerabile și singure, pe care să le folosească pentru acțiunile sale josnice.

În mod tragic, punctul culminant al comportamentului său de agresor sexual a avut loc atunci când s-a concentrat asupra unei femei care se îndrepta spre propria locuință după o noapte petrecută în oraș.

În acea noapte fatidică de iunie, inculpatul și-a urmărit victima pe aleile Cimitirului Sfântul Bartolomeu din Exeter, o locație aparent liniștită care avea să devină însă un loc al terorii, deoarece a atacat femeia, i-a rupt hainele și a supus-o unui viol brutal.

- Continuarea după publicitate -

În ciuda agresiunii evidente, opoziția și gândirea rapidă a victimei sale au jucat un rol esențial în zădărnicirea planurilor agresorului. În timp ce ea a ripostat și a țipat după ajutor, locuitorii din apropiere au fost alertați de scena oribilă care tocmai se desfășura.

Această întorsătură neașteptată a evenimentelor l-a forțat pe violator să fugă de la fața locului, lăsând în urmă nu doar victima, ci și dovezi clare care au dus în cele din urmă la reținerea lui.

După asalt, inculpatul s-a angajat într-o serie de încercări disperate de a evita capturarea. Și-a schimbat aspectul tunzându-și barba și părul lung.

Apoi a cerut ajutorul unui prieten pentru a-și spăla hainele și pantofii, probabil într-un efort de a șterge orice urmă a infracțiunii comise.

Acțiunile sale nu au fost doar cele ale unui individ prins într-un moment de nebunie, ci erau mișcările calculate ale unui infractor recidivist.

- Continuarea după publicitate -

În mod incredibil, în timpul procesului a ieșit la iveală faptul că el a fost condamnat anterior pentru un viol aproape identic comis în Elveția asupra unei adolescente de 18 ani, acum nouă ani.

Această revelație înfricoșătoare a instanței britanice de la Tribunalul Exeter a subliniat gravitatea situației și a dezvăluit un model tulburător de comportament deviant al inculpatului.

În timpul procesului, acesta a încercat să-și nege vinovăția, dar claritatea dovezilor împotriva sa a fost de netrecut. Probele ADN l-au legat direct de crimă, fără a lăsa loc de îndoială cu privire la implicarea sa.

Verdictul judecătorului a reflectat gravitatea acțiunilor lui Vasioiu și potențialul pericol pe care îl reprezenta pentru societate.

Recunoscând tendințele sale de violator, viziunea distorsionată asupra consimțământului și lipsa de remușcări, judecătorul l-a considerat un risc semnificativ pentru alte infracțiuni sexuale.

- Continuarea după publicitate -

Pentru a face față acestei amenințări, a fost pronunțată o pedeapsă prelungită de 18 ani de închisoare, cu o perioadă suplimentară de cinci ani de licență, înainte de a se lua în considerare eliberarea condiționată.

Condamnarea inculpatului a fost însoțită de înregistrarea sa pe viață ca infractor sexual, întărind nevoia de a-i monitoriza atent activitățile chiar și după eliberare.

În ciuda lipsei de regret sau empatie a făptuitorului, curajul victimei pe parcursul anchetei și procesului a fost recunoscut de oamenii legii britanici.

Sergentul detectiv Samantha Wenham de la Echipa de Investigare a Crimelor Majore a poliției din Devon și Cornwall a lăudat puterea și rezistența victimei, exprimându-și speranța că pedeapsa acordată acuzatului o va ajuta în procesul dificil de recuperare.

Sursă foto: Daily Mail

- Continuarea după publicitate -