Alexandru A., un cetățean român în vârstă de 35 de ani, a ales să tacă pe tot parcursul procesului său care a avut loc joi, 13 iulie, la Tribunalul orașului francez Compiegne din departamentul Oise (Hauts-de-France).

După cum relatează publicația Le Parisien, instanța franceză l-a condamnat la o pedeapsă de opt luni de închisoare cu suspendare pentru că ar fi comis escrocherii legate de utilizarea frauduloasă a cardurilor de plată.

- Continuarea după publicitate -

Deși are domiciliul în România, conaționalul nostru a susținut că a venit în Franța pentru a cumpăra vehicule pe care apoi le revinde în țara sa. Faptul că a lucrat ca muncitor în construcții  i-a permis să câștige niște bani în plus, ar fi susținut el în instanță.

Totuși, la data de 8 iulie, un agent de pază de la benzinăria Leclerc din localitatea Lacroix-Saint-Ouen (Oise) a alertat jandarmeria după ce a recunoscut o persoană implicată într-un caz anterior de alimentare frauduloasă.

Jandarmii au intervenit imediat la fața locului și au descoperit o dubă plină până la refuz cu bidoane pline de benzină, precum și mai multe carduri bancare.

- Continuarea după publicitate -

Anchetatorii au fost evident intrigați de aceste carduri de plată reîncărcabile. Ei au apelat la un expert care le-a confirmat caracterul fraudulos, dezvăluind că erau legate de trei companii de transport care deja depuseseră plângeri.

De altfel, retragerile de benzină fuseseră făcute în mod fraudulos pe cardurile de combustibil ale șoferilor, în locuri și la date care nu corespundeau.

Ancheta a arătat în cele din urmă că Alexandru A. a mers pe 4 și 8 iulie la benzinăriile Leclerc situate în localitățile Lacroix-Saint-Ouen, Villeparisis și Le Blanc-Mesnil ( ambele din departamentul Seine-et-Marne). Prejudiciul total suferit de cele trei firme se ridică la 3.859 de euro.

„Din păcate, investigațiile noastre nu au putut stabili cum datele au fost furate și codificate pe cardul folosit de acuzat. Presupun că a făcut o achiziție pe darknet ”, a explicat Alix Matras, procuror adjunct al Parchetului Compiegne. „La fiecare retragere frauduloasă, înregistrările CCTV arată clar prezența dubei albe a acuzatului”, a adăugat el.

La fiecare incident, telefonul său a fost urmărit la fața locului și imaginile arată că folosea pompa de camion, care nu are limită de umplere, pentru a-și încărca rezervoarele.

- Continuarea după publicitate -

Procurorul a considerat că explicațiile oferite în timpul arestului poliției nu sunt credibile. El a precizat: „A venit în Franța doar cu scopul de a comite escrocherii. El susține că vine să cumpere vehicule și benzină pentru a le revinde în România, țară în care combustibilul este mai ieftin decât aici! Această explicație nu ține!”

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea cu suspendare, conaționalul nostru va trebui să plătească o amendă de 4.000 de euro și să restituie prejudiciul suferit de firme. Judecătorii au pronunțat și o interdicție de a rămâne în departamentul Oise pe o perioadă de cinci ani.