Eugenia Ciocan, sora românului Eugen Marin Sabău, cunoscut drept „pistolarul din Tarragona”, a apărut luni, 13 noiembrie, în fața instanței la Tribunalul orașului spaniol Reus din provincia Tarragona (Catalonia).

Potrivit publicației ElCaso, conaționala noastră a depus o plângere împotriva mai multor agenți Mossos d’Esquadra (poliția din Catalonia) pentru o presupusă infracțiune de vătămare corporală legată de operațiunea polițienească care s-a soldat cu decesul fratelui ei pe 14 decembrie anul trecut.

- Continuarea după publicitate -

Atunci, fratele reclamantei a intrat în biroul Securitas din Tarragona, de unde fusese concediat, și a deschis focul asupra angajaților apoi a fugit. În timpul fugii a rănit un agent Mossos dar a fost în cele din urmă ucis de membrii  Grupului Special de Intervenție (GEI) într-un adăpost al unei ferme – situat lângă autostrada T-11, în localitatea Maspujols (Baix Camp) – unde se ascunsese.

În plângerea depusă, sora victimei a subliniat că acțiunile agenților Mossos au fost disproporționate și a criticat lipsa încercărilor de negociere pașnică cu fratele său, înainte de uciderea sa prin împușcare.

Se presupune că, în ciuda prezenței unui vehicul blindat în zonă, acesta nu a fost folosit pentru a se apropia de pistolar și a negocia cu el, ci s-a tras în mod repetat cu aproape 90 de focuri.

- Continuarea după publicitate -

În plângere a fost evidențiat faptul că vehiculul blindat, un Toyota Land Cruiser, a fost folosit după ce „pistolarul” era deja doborât, întrucât era considerat defensiv și nu se știa dacă acesta a întins capcane agenților Mossos.

În plus, în aceeași plângere s-a remarcat o presupusă „lipsă de control” în operațiune, invocând rapoarte medicale care au indicat faptul că bărbatul înarmat (fratele reclamantei) a fost împușcat în braț, omoplat și picior.

Avocatul reclamantei, Gerard Amigó, a prezentat rapoarte medicale care detaliază rănile „pistolarului” și pune sub semnul întrebării declarațiile agenților Grupului Special de Intervenție (GEI), indicând lipsa de claritate despre cine a dat ordinul de a trage și cine a ordonat oprirea incendiului.

Plângerea a fost făcută împotriva a nu mai puțin de 12 agenți, care vor trebui să depună mărturie în fața judecătorului pentru infracțiunea de vătămare corporală gravă.

De asemenea, apărarea a cerut mărturia în calitate de martor a inspectorului Quico Moragues, șeful Zonei de Investigații Criminale (AIC) din Tarragona.

- Continuarea după publicitate -

În plus, în fața judecătorului Adrián Muñoz Olmos sunt așteptați mai mulți agenți Mossos, precum și doi medici din Bellvitge și Vall d’Hebron, care l-au tratat pe fratele reclamantei înainte de moarte, după ce au fost transportați cu elicopterul serviciilor medicale de urgență.

Plângerea, admisă spre procesare, urmărește să clarifice responsabilitățile persoanelor implicate în tragicul incident și dacă toate căile de negociere au fost epuizate înainte ca agenții Mossos să-l ucidă pe „pistolar”.

Forța Mossos d’Esquadra a refuzat să facă orice comentariu, lăsând judecătorului sarcina de a trage concluzii după informațiile furnizate în timpul procedurilor judiciare. Surse din cadrul poliției catalane, consultate de ElCaso, susțin modul de soluționare al evenimentelor respective.

Sursa foto: ElCaso

- Continuarea după publicitate -