O furtună puternică s-a produs marți, 18 iulie, în zona montană a vărfului Grossglockner din Austria. Doi turiști de naționalitate română au vrut să urce de la refugiul Lucknerhaus (din Tirolul de Est, situat la înălțimea de 2241 metri) la refugiul Erzherzog-Johann-Hütte aflat la o altitudine de peste 3.300 metri, când au fost surprinși de furtună, potrivit site-ului allgaeuhit.de.

Aflat la 3.798 de metri deasupra Mării Adriatice, Grossglockner cel mai înalt munte din Austria, precum și cel mai înalt munte din Alpi la est de pasul Brenner.

- Continuarea după publicitate -

Cei doi turiști aflați în dificultate, un bărbat de 58 de ani și o femeie de 43 de ani erau chiar sub Erzherzog-Johann-Hütte în zona denumită „Kampele”.

Cei doi nu mai puteau urca singuri, erau extrem de epuizați și parțial inconștienți. Operațiunea de salvare a fost apoi inițiată de o gazdă de cabană prin intermediul unui apel 140 către salvatorii alpini la Centrul de Control din landul Tirol.

Conaționalii noștri au fost transportați la refugiul Erzherzog-Johann-Hütte de către salvamontiștii austrieci și ghizii montani.

- Continuarea după publicitate -

Ambele persoane au fost coborâte la vale cu telecabina pentru materiale și predate medicului de urgență și serviciului de ambulanță în jurul orei 21:15.

Conaționalii noștri erau foarte epuizați și ușor hipotermici, însă medicul de urgență nu a putut detecta răni vizibile la fața locului.

Salvarea celor doi cetățeni români a fost efectuată de serviciul de salvamont Kals a.G. (format din nouă bărbați), două autospeciale de salvare Matrei i.O., medic de urgență și asistent medic de urgență, o patrulă de poliție Matrei i.O. (doi bărbați) și poliția alpină Lienz (un bărbat).