Trei cetățeni români rezidenți în Irlanda de Nord, Petru Samuel Balogh, în vârstă de 26 de ani, Florina Ciurar, 35 de ani, și Ioan Mihai, 29 de ani, sunt acuzați de infracțiuni legate de controlul prostituției pentru câștig și spălare de bani.

După cum relatează publicația News Letter, cei trei suspecți s-au prezentat sâmbătă, 29 iulie, în fața judecătorului John Meehan la Tribunalul din Belfast, capitala Irlandei de Nord.

- Continuarea după publicitate -

Acest caz particular a apărut în urma unei operațiuni comune desfășurate de Unitatea Sclavie Modernă și Trafic de Persoane (PSNI) din Irlanda de Nord în colaborare cu autoritățile române.

Operațiunea a vizat un grup de crimă organizată suspectat de trafic cu tinere de naționalitate română în diferite locații situate în Irlanda de Nord în scopul exploatării sexuale.

Cu ajutorul unui interpret, Balogh, domiciliat pe strada Hugh din Belfast, Ciurar, cu același domiciliu și Mihai, din Coombe Hill Park, au recunoscut înțelegerea acuzațiilor care le-au fost aplicate.

- Continuarea după publicitate -

În timpul audierii în fața judecătorului Meehan, Balogh și Ciurar au optat să nu solicite cauțiune, în timp ce avocatul lui Mihai a făcut o cerere de eliberare pe cauțiune care a fost în cele din urmă respinsă de judecător.

Un detectiv nord-irlandez a afirmat că cei trei au fost reținuți în urma unui efort făcut de poliție timp de un an.

În conturarea detaliilor dosarului împotriva celor trei, detectivul a explicat că ancheta a fost declanșată de o femeie care s-a prezentat de poliție, susținând că a evadat de sub supravegherea lui Balogh și Ciurar.

Ea a dezvăluit că a fost atrasă în Irlanda de Nord cu promisiuni de angajare la un depozit Amazon, dar a fost forțată să se prostitueze.

În privința lui Mihai, ofițerul a dezvăluit că a închiriat o proprietate din Newtownabbey (cartier din nordul capitalei) Belfast, care ar fi fost folosită ca bordel. Când a fost confruntat de poliție la locația respectivă, Mihai a pretins că este un simplu „cumpărător de sex”.

- Continuarea după publicitate -

Detectivul a mai dezvăluit dovezi care sugerează că peste 45.000 de lire sterline au fost depuse în contul lui Mihai ca urmare a presupusei sale implicări în această „afacere”.

Avocatul apărării lui Mihai, Ciaran Toner, a respins afirmația de crimă organizată sau exploatare, argumentând că clientul său a fost angajat într-un aranjament comercial consensual cu o prostituată dispusă.

Această femeie, potrivit avocatului, a negat că este victimă a traficului de persoane și pretinde că beneficiază financiar de aranjament.

În ciuda refuzului acestei femei de a coopera cu poliția, judecătorul a refuzat cererea de eliberare pe cauțiune, invocând îngrijorări legate de interferența martorilor, potențiale infracțiuni suplimentare și riscul de a părăsi jurisdicția.

Inculpații urmează să apară din nou în fața instanței în cursul lunii august.

- Continuarea după publicitate -