Un grup infracțional format din trei cetățeni români, specializat în clonarea cardurilor de credit, a revenit în Puerto Rico unde au comis fraude în valoare de aproape un milion de dolari. Unul dintre suspecți a fost identificat ca fiind Vlad Terebeș, un tânăr în vârstă de 26 de ani.

Vlad Terebeș. Sursă foto: elvocero.com

După cum relatează publicația locală El Vocero, Divizia de Combatere a Jafurilor Bancare (DCJB) din Puerto Rico a emis o alertă luni, 24 iulie, prin care solicită sprijinul publicului în găsirea românilor ce încearcă să rămână neidentificați, cu ajutorul cazărilor prin Airbnb.

- Continuarea după publicitate -

În cursul ultimelor săptămâni, se estimează că grupul a intrat și a ieșit din Puerto Rico de trei ori și a comis deja fraude majore în dauna unor afaceri localizate în orașul Ponce și Guaynabo (o suburbie a capitalei San Juan).

Încă din 17 martie 2022, publicația El Vocero a dezvăluit că trei cetățeni români au stat în Puerto Rico mai mult de o săptămână, timp în care au amplasat dispozitive pentru clonarea cardurilor în diferite magazine mari. Ulterior, suspecții au părăsit țara cu zboruri către Fort Lauderdale (Florida, SUA).

Datorită eforturilor de investigație ale agenților DCJB, oamenii legii au ajuns la locul unde suspecții își petrecuseră noaptea în Bayamon (altă suburbie a capitalei portoricane) dar, din păcate, aceștia plecaseră deja.

- Continuarea după publicitate -

Locotenentul Jose Ayala, directorul DCJB a confirmat că suspecții au părăsit Puerto Rico, iar cazul a fost preluat de agenții serviciilor secrete. În timpul perchezițiilor efectuate, au fost confiscate cel puțin patru dispozitive de tip „skimmer”, dar nu se cunoaște cu exactitate câte au reușit să plaseze în total.

Acești suspecți ar face parte dintr-o rețea infracțională românească, specializată în fraude similare în Statele Unite și diferite alte țări europene, precum și în Mexic, unde au reușit să fure milioane de dolari din bănci.

Cei trei suspecți. Sursă foto: elvocero.com.

În anul 2019, înainte de restricțiile impuse de pandemie, aproximativ 20 de cetățeni străini, presupuși la acea oră că erau nord-americani, au ajuns în Puerto Rico și au amplasat dispozitivele pentru clonare carduri în numeroase magazine, în special în marile centre comerciale.

Câteva săptămâni mai târziu, aceștia au început să utilizeze informațiile furate, provocând pierderi de milioane de dolari în industria cardurilor de credit și băncilor. Deși înainte de pandemie s-au confiscat 14 dispozitive de clonare, escrocii au părăsit insula înainte de a fi arestați.

Agentul DCJB Karina Lasalde și sergentul Carlos Olivo sunt în prezent responsabili cu ancheta în curs. Orice informație poate fi comunicată confidențial la numărul de telefon 787 343-2020.

- Continuarea după publicitate -