Un echipaj „Squadra Volante” al poliției din provincia italiană Pordenone (Friuli-Veneția Giulia) a intervenit în luna mai a acestui an la o companie specializată în comerțul cu ridicata de fier vechi, unde au constatat că persoane necunoscute au sustras cantitatea de peste trei tone de cupru, a cărei valoare comercială depășea 35 de mii de euro.

Așa cum relatează publicația Giornale Nord Est, hoții au intrat în incinta companiei după ce au forțat plasa metalică de protecție cu care era împrejmuită afacerea. Un eveniment similar a avut loc după câteva zile, la aceeași firmă, în care au fost furate încă 20 de kilograme de cupru.

- Continuarea după publicitate -

Cercetările aprofundate efectuate de polițiști au condus la identificarea și arestarea membrilor bandei, alcătuită din cel puțin opt cetățeni români, dintre care unul singur era rezident în Italia.

Majoritatea aveau antecedente penale. Investigațiile au scos la iveală un al treilea furt comis anterior împotriva aceleiași companii, precum și o tentativă de furt dintr-o altă firmă specializată în comerțul cu materiale feroase din Azzano Decimo (Pordenone).

Cea mai semnificativă lovitură a avut loc pe 27 iunie, când banda a sustras două tone de cupru de la o firmă situată în provincia Padova. S-a descoperit că membrii bandei se schimbau între ei: nu toți cei opt suspecți erau implicați în fiecare furt, ci mai degrabă un alt grup de hoți români, care conduceau pe rând două autovehicule.

- Continuarea după publicitate -

După fiecare jaf, grupul avea tendința de a reveni imediat în România. La solicitarea Parchetului, judecătorul Rodolfo Piccin a emis ordin de arestare preventivă în închisoare pentru șapte din cei opt suspecți.

Marți, 1 octombrie, polițiștii italieni au identificat și arestat doi suspecți de 27 și 23 de ani, în timp ce încercau să părăsească Italia, lângă orașul Trieste. În interiorul vehiculului lor au fost găsite numeroase bare de cupru cu o greutate totală de peste trei tone, împreună cu alte materiale feroase, probabil provenite din furturi.

În timpul arestării, un al treilea individ care era complicele celor doi a fost eliberat pe cauțiune. Acesta se făcea vinovat de săvârșirea infracțiunii de primire de bunuri furate.

În după-amiaza aceleiași zile, alți membri ai echipajului „Squadra Volante” au mers în provincia Ferrara, unde l-au arestat pe al treilea membru al bandei, un român de 36 de ani.

Datorită Cooperării Polițienești Internaționale, ceilalți membri ai bandei au fost identificați și arestați în România, iar în prezent așteaptă extrădarea în Italia.

- Continuarea după publicitate -

Sursa foto: Giornale Nord Est.