Începând cu luna iunie a.c., numeroși transportatori români au ridicat problema inechității cu care se confruntă la punctul de trecere a frontierei din orașul bulgar Ruse.
După cum relatează revista Tranzit, transportatorii români sunt obligați de a intra într-o parcare privată, denumită TIR Parking, înainte de a avea acces în terminalul vamal Ruse și, implicit, să plătească o taxă de parcare de 25 de euro, în comparație cu doar 15 euro, suma plătită de transportatorii bulgari.
În prezent, revista Tranzit așteaptă răspuns după ce a făcut sesizări către Ministerul Afacerilor Externe (MAE), către Ambasada României din Sofia și către cabinetul Comisarului European al Transporturilor, Adina Vălean (PNL).
Toți cei sesizați, la rândul lor, așteaptă un răspuns din partea autorităților bulgare, atât de la Ministerul Afacerilor Externe din Bulgaria, cât și de la Primăria Ruse.
Neoficial, s-a aflat că Primăria Ruse a încheiat un parteneriat public cu o companie privată, care a investit în construcția parcării de lângă granița cu România, pe un teren privat, într-un mod similar afacerii din parcarea de camioane de la granița dintre Bulgaria și Turcia (din localitatea Kapitan Andreevo).
Pentru a obliga toate camioanele să intre în această parcare și să plătească taxa de 25 de euro, autoritățile bulgare au oferit proprietarului parcării din Ruse posibilitatea de a distribui pagere administratorilor săi, care sunt conectate cu autoritatea vamală responsabilă de stabilirea ordinii de intrare în terminalul vamal.
Transportatorii care refuză să intre în parcare și, în mod automat, primesc un număr de ordine, nu au permisiunea de a intra în terminalul vamal, fiind astfel obligați să plătească taxa de acces în parcare, indiferent de gradul de aglomerare de la punctul de frontieră și indiferent dacă doresc sau nu să utilizeze facilitățile parcării.
Pe lângă discriminarea la care sunt supuși transportatorii europeni în comparație cu cei bulgari, transportatorii români au semnalat faptul că, de-a lungul timpului, au încheiat contracte cu alte parcări din zonă pentru a-și putea efectua opririle de odihnă obligatorii la prețuri mult mai avantajoase, fără a dori să utilizeze facilitățile noii parcări.
Totuși, dacă refuză plata taxei de acces în TIR Parking, nu li se permite să intre în punctul vamal, deoarece nu li se atribuie un număr de ordine în coada de vehicule care transportă mărfuri.
Autoritățile din Ruse își apără poziția și susțin că locuitorii orașului s-au plâns în repetate rânduri că se formează cozi uriașe la punctul vamal, unde camioanele stau ore în șir pentru a-și lua pauzele de odihnă, existând chiar zile în care șoferii trebuie să aștepte la coadă timp de 72 de ore.
Pe lângă blocarea accesului autovehiculelor personale la punctul vamal, locuitorii din regiunea Ruse sunt nemulțumiți de poluare, murdărie și zgomot.
Guvernul bulgar a alocat fonduri în valoare de aproape 3.000.000 de leva (peste 1.500.000 de euro) pentru a construi 75 de locuri de parcare în zonă. Între timp, Primăria Ruse a încheiat un parteneriat public-privat și a construit o parcare-gigant în apropierea terminalului vamal, care dispune de aproape 700 de locuri de parcare.
Aceeași Primărie din Ruse susține că accesul în parcare este voluntar, deși șoferii români susțin altceva. În orice caz, deoarece accesul în punctul de trecere a frontierei este condiționat de înregistrarea în pagerele parcării TIR Parking, plata taxei de parcare devine obligatorie pentru orice vehicul de mare tonaj care vrea să intre în Bulgaria.