Ionel Niculae, un român în vârstă de 48 de ani, cunoscut și ca Adrian Dumitrescu, se confruntă în prezent cu 13 acuzații federale în Statele Unite pentru că ar fi introdus ilegal șase cetățeni români peste granița statului canadian Columbia Britanică (B.C.) în statul american Washington.

După cum relatează publicația canadiană CTV News Vancouver, conaționalul nostru a fost acuzat săptămâna aceasta de șase capete de acuzare de complicitate la intrarea ilegală a unei persoane fără acte.

- Continuarea după publicitate -

De asemenea, el se confruntă cu trei acuzații de aducere a unei persoane fără acte în SUA într-un alt loc decât un port de intrare desemnat; trei capete de acuzare pentru aducerea unei persoane fără acte de identitate în SUA cauzând vătămări corporale grave; și un capăt de acuzare de intrare necorespunzătoare în SUA a unei persoane fără acte.

Arestarea inculpatului a avut loc în urma unui incident petrecut în apropiere de orașul Sumas din Whatcom County (statul Washington), la data de 17 septembrie.

Agenții Vămii și a Patrulei de Frontieră din SUA au raportat că Niculae a condus un Jeep care transporta șase pasageri, peste un câmp de fructe de pădure, situat lângă punctul de trecere a frontierei Sumas, la sud de Abbotsford, B.C.

- Continuarea după publicitate -

Imaginile de supraveghere din partea americană a frontierei au surprins trecerea ilegală a vehiculului, oferind dovezi pentru acuzațiile aduse inculpatului. Oficialii canadieni au observat anterior același Jeep cum trecea ilegal în B.C. cu trei zile înainte de incident, sporind complexitatea cazului.

În timp ce agenții de frontieră din SUA urmăreau Jeep-ul, Departamentul de Poliție Sumas i-a alertat cu privire la un accident grav care a implicat răsturnarea Jeep-ului și a unui SUV, care a avut loc la aproximativ patru kilometri sud de granița cu Canada.

Toți cei șase pasageri din Jeep, împreună cu șoferul SUV-ului, au fost transportați la spital pentru rănile suferite în urma impactului. Tessa M. Gorman, avocat interimar al SUA pentru vestul Washingtonului, a subliniat gravitatea situației, declarând că șoferul Jeep-ului încă se recuperează de la rănile suferite în accident.

Gorman a subliniat problema mai amplă, declarând: „Răspundem la o creștere a evenimentelor periculoase de contrabandă la granița noastră de nord. Acest caz ilustrează modul în care aceste eforturi ilegale de contrabandă îi pun în pericol nu numai pe cei care sunt introduși ilegal în SUA, ci și pe alții care călătoresc în apropierea graniței”.

Pasagerii din Jeep au suferit diverse răni, două persoane având fractură de bazin și una piciorul fracturat. Inculpatul, care era șofer, nu a suferit răni în urma coliziunii vehiculelor.

- Continuarea după publicitate -

Rosario Vasquez, șeful Poliției de Frontieră din sectorul Blaine (Washington) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la accident, subliniind riscurile pentru membrii nevinovați ai comunității și accentuând provocările în salvgardarea frontierelor.

Acest incident nu este izolat, întrucât pe 9 noiembrie, agenții de patrulare de frontieră din Blaine au arestat doi cetățeni români suspectați de introducerea ilegală a altor 12 persoane în SUA, inclusiv șapte copii găsiți în spatele unui SUV.

Robert Hammer, anchetator al Securității Interne din SUA, care supraveghează nord-vestul Pacificului, a subliniat accentul tot mai mare pus pe investigațiile privind rețelele de trafic de persoane din regiune.

În cazul unei condamnări, Niculae s-ar putea confrunta cu pedepse de până la 20 de ani închisoare pentru fiecare dintre cele mai grave acuzații, cea legată de traficul de persoane cauzând vătămări corporale și până la 10 ani pentru acuzațiile legate de aducerea unei persoane fără acte în S.U.A. într-un alt loc decât un port de intrare desemnat.

- Continuarea după publicitate -

Sursa foto: CTV News Vancouver