Un dosar penal în care se investigau acuzații de trafic de persoane și proxenetism, cu scopul de a obliga tinere românce să se prostitueze în Italia, opt persoane din Suceava au fost absolvite de răspundere penală, potrivit publicației Monitorul de Suceava.

Verdict final dat vineri, 4 august: Curtea de Apel Suceava a respins definitiv apelul formulat de procurorii de la DIICOT Suceava într-un dosar în care faptele au fost considerate prescrise.

- Continuarea după publicitate -

În consecință, vinovăția celor implicați în dosar nu a mai fost supusă judecății, deoarece aceste fapte erau considerate prea vechi, conform noilor interpretări ale Curții Constituționale a României (CCR).

Acest caz a fost inclus în operațiunea „Ziua Z”, o vastă acțiune a DIICOT desfășurată pe întreg teritoriul României în vara anului 2018.

Ancheta viza un număr de 16 suspecți din Suceava și Botoșani, considerați membrii unor grupări infracționale specializate în trafic de minori, trafic de persoane și proxenetism, a căror activitate s-a desfășurat între 2010 și 2014.

- Continuarea după publicitate -

În anul 2019, cei opt inculpați din Suceava, membri ai unei astfel de grupări infracționale, au fost trimiși în judecată în fața instanței Tribunalului Suceava, fiind acuzați de mai multe infracțiuni.

În final, datorită prescripției răspunderii penale, cei opt inculpați au scăpat de orice formă de condamnare.

Ei se numesc: Decebal Biriș (fost Savu), poreclit „Decebal Turu”, Gabriela Vieru, Dan Vieru, Sorin Răuț, cu porecla „Geri”, Constantin Răuț poreclit „Zobar”, Marius Răuț, cu porecla „Garcea”, Ionuț Biriș și Anamaria Băiceanu.

Potrivit investigației procurorilor DIICOT, membrii grupării s-au ocupat de recrutarea, adăpostirea, transportarea, transferarea și preluarea de tinere minore sau majore în vederea exploatării lor prin prostituție, cu ajutorul constrângerii sau obligării acestora.

Majoritatea fetelor proveneau din familii foarte sărace și dezorganizate și erau atrase în această rețea de trafic cu promisiunea unor câștiguri financiare semnificative în Italia.

- Continuarea după publicitate -

Prin urmare, acestea erau exploatate în prostituție stradală, sub o strictă supraveghere. În cazul în care refuzau să se supună, erau supuse violențelor fizice, amenințărilor cu moartea sau altor forme de abuz, conform constatărilor procurorilor DIICOT Suceava.

Unul dintre incidentele deosebit de violente care au avut loc în cadrul conflictului dintre proxeneții suceveni a fost incendierea unei prostituate, care a suferit arsuri pe jumătate din corp. Această situație extrem de gravă a fost investigată de autoritățile din Italia.

Pentru că aceste fapte au fost declarate prescrise de către Curtea de Apel Suceava în urma deciziei CCR, toți cei opt inculpați din în acest dosar au scăpat de orice urmărire penală și condamnare, indiferent de gravitatea acuzațiilor care li s-au adus.

Sursa foto: Pixabay

- Continuarea după publicitate -