Notificare importantă pentru cetățenii români care se află, tranzitează sau plănuiesc să călătorească în Republica Bulgaria sau în Republica Elenă, precum și pentru cei care se întorc în România: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) dorește să vă informeze că în prezent există așteptări semnificative la punctele de trecere a frontierelor rutiere din Bulgaria și Grecia.

În acest sens, MAE menționează că, în dimineața zilei de sâmbătă, 17 iunie, timpul mediu de așteptare pentru traversarea frontierei dintre Bulgaria și Grecia este estimat la 30-40 de minute, potrivit publicației Ziua de Constanța.

- Continuarea după publicitate -

MAE monitorizează în continuare situația la punctele de trecere a frontierei și durata medie de așteptare, prin intermediul reprezentanților Ambasadei României de la Sofia și Consulatului General al României de la Salonic, care se află în Punctele de Trecere a Frontierei Makaza-Nymphaia și Kulata-Promachonas și sunt pregătiți să ofere asistență consulară cetățenilor români care întâmpină dificultăți, în limitele competențelor lor.

Recomandări generale:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să utilizeze toate punctele de trecere a frontierelor către Bulgaria sau Grecia și să se asigure că au suficient combustibil, apă și alimente în cazul unor situații neprevăzute.

- Continuarea după publicitate -

De asemenea, cetățenilor români care se întorc în România li se recomandă să ia în considerare posibilitatea unor așteptări semnificative la punctul de trecere a frontierei Ruse, unde se percepe o taxă de pod. Turiștii români care se întorc în țară și aleg să treacă prin punctul de frontieră Giurgiu-Ruse ar trebui să aibă suma exactă necesară pentru taxa de pod, adică 2 euro (monede de 1 euro sau 2 euro) sau 4 leva, pentru a reduce semnificativ timpul de așteptare pentru procesarea și eliberarea documentelor justificative, cum ar fi chitanțele, facturile sau bonurile fiscale.

În acest context, este important să obțineți informații corecte, să achiziționați în avans vignetele electronice și să plătiți taxele de drum tip TOLL în conformitate cu legislația în vigoare, pentru a utiliza infrastructura rutieră publică din Bulgaria.

Se recomandă firmelor românești de transport internațional de marfă sau pasageri care tranzitează teritoriul bulgar în această perioadă să ia măsuri adecvate pentru a organiza itinerariile și programul de lucru al șoferilor, luând în considerare așteptările semnificative la trecerea frontierelor.

Pentru intrarea în România, se recomandă utilizarea și a celorlalte puncte de trecere a frontierei de la granița cu Bulgaria, cum ar fi Vidin – Calafat, Kardam – Negru Vodă, Oryahovo – Bechet (ferry), Dobromir – Krushari (cu o greutate maximă de 3,5 tone), Kainardzha – Lipnița (cu o greutate maximă de 3,5 tone), Nikopol – Turnu Măgurele (ferry) și Svishtov – Zimnicea (ferry). Ultimele patru puncte de trecere au program de funcționare între orele 08:00 și 20:00.

În acest context, se subliniază importanța informării corecte a cetățenilor români, a achiziționării vignetei electronice în avans și a plății taxelor de drum conform legislației în vigoare pentru utilizarea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria. Pentru informații suplimentare, puteți accesa următoarele resurse:

- Continuarea după publicitate -

Starea drumurilor: aplicația gratuită LIMA disponibilă la www.lima.api.bg, site-ul Agenției „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și numărul de telefon 070013020, disponibil non-stop.

E-vigneta și sistemul e-TOLL: site-ul www.bgtoll.bg.

Situația traficului prin punctele de trecere a frontierei bulgare: site-ul www.mvr.bg.

Situația zborurilor de pe Aeroportul Sofia: www.sofia-airport.eu.

Starea vremii: site-ul www.weather.bg.

- Continuarea după publicitate -

Despre condițiile călătoriei în Bulgaria, informații găsiți în secțiunea Reglementări vamale: http://www.mae.ro/travel-conditions/3677 și pe www.customs.bg, site-ul Agenției „Vămi” din Bulgaria.

În plus, pentru asistență consulară, cetățenii români pot apela Ambasada României la Sofia la numerele de telefon: +35929712858 și +35929733510.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu situații dificile, de urgență, pot apela numărul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web: http://sofia.mae.ro, www.mae.ro și vă reamintește că cetățenii români care călătoresc în străinătate pot utiliza aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs) pentru informații și sfaturi de călătorie.

- Continuarea după publicitate -