Garda Civilă din provincia spaniolă Alicante (comunitatea autonomă Valenciană) a desfășurat cu succes o operațiune care a dus la arestarea a trei români și la cercetarea penală a altui român și a doi columbieni, cu vârste cuprinse între 23 și 46 de ani.

După cum relatează cadenaser.com, cei șase bărbați sunt acuzați de săvârșirea infracțiunilor de furt, tăinuire și apartenență la un grup infracțional. Motivul acestor arestări a fost furtul catalizatorului mai multor autoturisme, o piesă care reduce poluarea vehiculului respectiv prin eliminarea gazelor de ardere.

- Continuarea după publicitate -

Faptele au început să fie cercetate din luna martie de Echipa ROCA a Companiei Gărzii Civile Calpe, când a a fost sesizată de mai multe furturi de catalizatori la vehiculele parcate în regiunea Marina Alta.

Infractorii s-au specializat în furtul de catalizatori, care avea o valoare mare datorită materialelor din care erau fabricate. Această manevră a lăsat mai multe vehicule inutilizabile, deoarece proprietarii lor nu-și permiteau costul reparației.

După o intensă muncă de investigație, s-a descoperit că un tată și fiul său, ambii de naționalitate română și rezidenți în stațiunea Calpe din provincia Alicante au fost responsabili pentru jafurile din diferite orașe din Alicante și Valencia.

- Continuarea după publicitate -

Metoda lor de operare era simplă: își lăsau soția, respectiv mama, mama la un supermarket pentru a cerși și a evita bănuielile, în timp ce se plimbau prin parcări publice în căutarea mașinilor țintă.

Odată selectat vehiculul vizat, tatăl „ținea de șase” în timp ce fiul, printr-o manevră rapidă, tăia și desfăcea catalizatorul cu unelte potrivite, înainte să fugă cu el.

Agenții Gărzii Civile au reușit să localizeze și să recupereze piesele furate, care erau ascunse într-un vehicul parcat într-un garaj subteran din orașul Teulada (provincia Alicante).

În total, 24 de catalizatori au fost găsiți în această locație. La sfârșitul lunii mai au fost arestați cei doi hoți și un alt individ român, de 38 de ani, care le asigura suport logistic pentru depozitarea, paza și vânzarea catalizatorilor.

O a patra persoană, un român de 31 de ani care locuia împreună cu infractorii, a fost pusă sub acuzare pentru o presupusă infracțiune de tăinuire și primire de bunuri furate.

- Continuarea după publicitate -

Ulterior, pe 23 iunie, au fost reținuți doi columbieni de 39 și 31 de ani, implicați în achiziționarea catalizatorilor, care au fost acuzați de infracțiunea de achiziționare a unor bunuri furate.

Aceștia erau administratorul și un lucrător al unei companii de cumpărare și vânzare de fier vechi din Madrid.

Împreună cu probele strânse de agenți, cei doi au fost puși la dispoziția Judecătoriei de Instrucție nr. 1 din Denia (provincia Alicante). Instanța a dispus eliberarea acestora cu impunerea măsurilor asigurătorii.

Cei 24 de catalizatori recuperați au fost înapoiați proprietarilor de drept, ca urmare a unei operațiuni de succes desfășurată de către Garda Civilă din Alicante.

- Continuarea după publicitate -