Vasile Feier, un român în vârstă de 40 de ani, rezident în orașul englez Dunstable, comitatul Bedfordshire, a fost condamnat miercuri, 16 august, de Tribunalul Oxford, la o pedeapsă de 20 de luni de închisoare pentru nerespectarea ordinului de restricție de a intra în Marea Britanie.

După cum relatează publicația locală Oxford Mail, situația creată în jurul conaționalului nostru, despre care se presupune că a sosit ilegal în Marea Britanie în 2022, a devenit confuză în instanță datorită unei referințe a caracterului său, din 2020, care indica faptul că a fost un „angajat model”.

- Continuarea după publicitate -

Uluit de circumstanțe, judecătorul Nigel Daly a întrebat-o pe avocata inculpatului, Dana Bilan:  „De ce a încercat să intre în această țară în 2022 – în mod repetat? Conform acesteia (referința), a fost angajat remunerat de la 1 noiembrie 2020, în Regatul Unit, dând dovadă de un angajament remarcabil și spirit de inițiativă”.

Judecătorul Nigel Daly

Judecătorul a adăugat: „Cum a reușit să iasă din țară și apoi să se întoarcă? Ce activități i-au consumat timpul în 2022?”

Răspunsul a rămas oarecum neclar, deși în instanță s-a afirmat că data de pe scrisoarea de referință a companiei cunoscute sub denumirea „Comex2000” era exactă.

- Continuarea după publicitate -

Judecătorul a observat că referința la caracter, primită de la angajatorul românului,  l-a etichetat drept „muncitor exemplar”. El a adăugat: „În ciuda faptului că i se interzice cu totul să lucreze în această țară”.

Feier primise un ordin de expulzare de la Ministerul de Interne britanic în 2014, după condamnări anterioare legate de fraudă și deținere de cuțite, astfel încât reintrarea sa în țară a fost restricționată din punct de vedere legal.

Procurorul Emma Richards a declarat că ordinul de expulzare a fost pe termen nedeterminat, împiedicând-ul pe conaționalul nostrusă se întoarcă legal.

El însă a fost prins pe 22 iulie, anul curent, în timp ce conducea un BMW M4 gri în localitatea Bicester (Oxfordshire). Vehiculul fusese deja vizat de poliție, după ce declanșase monitorizarea sa de către camerele din trafic.

„Șoferul a redus semnificativ viteza când și-a dat seama că era urmărit de forțele de ordine. La oprirea vehiculului, polițiștii au observat că inculpatul părea vizibil tulburat și din ce în ce mai îngrijorat”, conform procurorului.

- Continuarea după publicitate -

În timpul audierii la poliție, inculpatul a susținut că el și familia sa s-au întors în Marea Britanie prin Eurotunnel și nu s-au întâlnit cu oficiali de la serviciul de imigrare, deși a fost vag în privința anumitor date.

Procurorul a precizat: „El a menționat, de asemenea, că a crezut că schimbarea numelui său (cu numele de familie al soției sale) i-ar permite să reintre în Regatul Unit fără probleme”.

Înregistrările oficiale ale Ministerului de Interne au indicat că Feier a făcut trei eforturi nereușite de a reintra în Regatul Unit în 2022. Ultimele două încercări au avut loc la șase zile una după cealaltă în septembrie anul precedent.

Avocata apărării a afirmat că clientul ei era „profund rușinat”. Astfel, un tată întreținător de familie cu copii care merg la școală în Marea Britanie, a pledat vinovat în instanța de judecată pentru încălcarea cu bună știință a ordinului de expulzare, prin intrarea în Regatul Unit.

După ce l-a condamnat la 20 de luni de închisoare, judecătorul a explicat: „Sunt conștient că închisoarea și expulzarea vor avea repercusiuni semnificative pentru familia ta și regret asta. O fac pentru a te descuraja să mai intri ilegal în această țară, dar și pentru a-i descuraja pe alții să se angajeze în acțiuni similare”.

- Continuarea după publicitate -

Sursă foto: Oxford Mail