O defecțiune a codului computerizat în sistemul de ajutoare de șomaj din statul american Ohio a permis unor hackeri români să fure aproape 190.000 de dolari în ajutoare de șomaj false și să „înghețe” alte mii de conturi legitime, potrivit cleveland.com.

Eforturile antifraudă ale autorităților din Ohio s-au confruntat cu multiple provocări, în special un grup infracțional românesc care folosește inteligența artificială (AI), roboți și tehnologie „deepfake” pentru a crea identități (ID-uri) false pentru cererile de ajutor de șomaj.

- Continuarea după publicitate -

Defecțiunea respectivă era legată de legătura de „identitate și autentificare” dintre sistemul de prestații de șomaj din Ohio și sistemul OH|ID al statului. OH|ID permite rezidenților să folosească un singur nume de utilizator și o singură parolă pentru diferite programe și servicii de stat.

Codul a fost introdus în 2021 pentru a spori securitatea și confidențialitatea în cadrul sistemului de șomaj, care a fost vizat de fraudatori în timpul pandemiei.

Defecțiunea codului a dus la o creștere a cererilor de șomaj frauduloase, provocând perturbări semnificative pentru cei afectați din Ohio.

- Continuarea după publicitate -

Biroul de șomaj al statului, ODJFS, a refuzat să răspundă la întrebări specifice despre defecțiune, invocând preocupări de securitate. În prezent, aceștia efectuează o anchetă în acest caz.

Frauda șomajului a fost o problemă semnificativă în Ohio și în SUA de la începutul crizei COVID-19. Escrocii au profitat de beneficiile speciale de șomaj legate de pandemie, cu cerințe de verificare reduse.

ODJFS a estimat că între aprilie 2020 și iunie 2021, peste 477 de milioane de dolari au fost plătiți în mod fraudulos numai în Ohio. Escrocii au folosit diverse metode pentru a obține informații personale și a depune reclamații frauduloase.

De asemenea, au fost utilizate software-uri de inteligență artificială pentru comunicare și software-uri precum OpenBullet pentru testarea vulnerabilităților sistemului.

Sistemul de șomaj al statului Ohio a implementat măsuri precum verificarea în doi pași pentru a spori securitatea. Acest pas suplimentar necesită utilizatorilor să furnizeze informații suplimentare, cum ar fi un cod trimis pe telefonul lor, pentru accesul la cont.

- Continuarea după publicitate -

Experții în securitate americani au subliniat că măsurile de protecție adecvate pentru verificarea identității și sistemele de autentificare sunt esențiale pentru a combate frauda șomajului în mod eficient.

În timp ce oficialii din Ohio au făcut câțiva pași pentru a aborda frauda, ​​problema este probabil să persiste. Alte state s-au confruntat, de asemenea, cu provocări similare, iar escrocii își dezvoltă continuu tacticile pentru a exploata vulnerabilitățile sistemului de șomaj american.

Haywood Talcove, CEO al LexisNexis Risk Solutions – una dintre firmele de securitate angajate de sistemul de șomaj din acest stat american – a declarat într-un interviu că Ohio, spre deosebire de alte state, necesită mai mult decât o simplă verificare a documentelor pentru a verifica identitățile solicitanților.

Întrebat de presa locală din Ohio dacă are eventuale informații despre grupul infracțional românesc, Talcove a răspuns: „Dacă ți-aș spune, probabil că m-ar ucide”.

Sursă foto: Pixabay

- Continuarea după publicitate -