Situație incredibilă la Mănăstirea Ortodoxă Ucraineană „Sf. Ioan Botezătorul” din Ruscova (județul Maramureș). Preotul stareț Ignație a dispărut fără urmă acum vreo două-trei luni, lăsând enoriașii de pe Valea Ruscovei într-o mare neliniște și confuzie cu privire la soarta sa.

După cum relatează vasiledale.ro, se credea că preotul ar fi bolnav, dar nimeni nu avea vreo certitudine cu privire la acest lucru. Totuși, în urmă cu câteva zile, pe rețelele de socializare au apărut fotografii cu preotul Ignație, dar într-o ipostază absolut neașteptată.

- Continuarea după publicitate -

Acesta apărea în haine civile, fără barbă, tuns și bărbierit, purtând un costum de mire. Șocul a fost cu atât mai mare pentru enoriași, deoarece preotul era însoțit în imagini de o mireasă frumoasă și se bucura de un eveniment festiv de nuntă.

Toți cei care l-au cunoscut ca pe un călugăr cu devotament pentru rugăciune și viață monahală s-au întrebat cum este posibil ca starețul unei mănăstiri să fie implicat într-o astfel de situație.

- Continuarea după publicitate -

Fotografiile au fost postate pe contul de socializare „Stareț Ruscova”, cel mai probabil fiind contul oficial al preotului Ignație. Această descoperire a provocat un adevărat scandal în comunitatea enoriașilor de pe Valea Ruscovei, care nu își puteau explica comportamentul neconvențional al preotului.

Reacția nu a întârziat să apară din partea Vicariatului Ortodox Ucrainean din România. Potrivit reprezentantului Vicariatului, preotul ar fi părăsit mănăstirea fără binecuvântare și, în urma incidentului, a fost demarată o anchetă oficială pentru a clarifica situația.

Conform unor reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române de la București, dacă persoana din fotografiile respective este într-adevăr starețul Ignație, acesta și-a pierdut calitatea de cleric și monah pentru totdeauna prin acțiunile sale, fiind acum considerat un simplu mirean.

Astfel de situații sunt rare, dar apar uneori în cazul unor alegeri personale care denunță lipsa vocației autentice pentru viața monahală.

- Continuarea după publicitate -

Pe de altă parte, în 2021, preotul Ignatie Bocicorec era apreciat de credincioși și îndeplinea funcția de stareț la mănăstire, fiind responsabil pentru finalizarea lucrărilor de restaurare a lăcașului de cult.

Situația actuală cu privire la nuntă și apariția pe rețelele de socializare a stârnit o mare dezamăgire în rândul credincioșilor, care erau recunoscători pentru munca sa și apreciau contribuția sa la viața monahală.

În orice caz, ancheta este în plină desfășurare, iar autoritățile bisericești investighează în profunzime cazul. În timp ce enoriașii și comunitatea locală rămân șocați de evenimente, se așteaptă o decizie oficială din partea comisiei de disciplină a Patriarhiei cu privire la consecințele acțiunilor preotului devenit mire.

Între timp, preotul Ignație Bocicorec a rămas sub ascultarea unui duhovnic și ispășește un canon de îndreptare, iar viitorul său în cadrul mănăstirii rămâne incert.

- Continuarea după publicitate -

Cu toate că imaginile și situația apărute au creat o controversă profundă, adevărata poveste și motivele din spatele apariției sale în acea ipostază inedită sunt încă subiectul investigațiilor în curs.