Poliția comunității autonome din Catalonia, Mossos d’Esquadra și Poliția Națională spaniolă au finalizat o amplă anchetă comună, îndreptată împotriva unui grup infracțional de naționalitate română, care era dedicat săvârșirii tâlhăriilor și furturilor prin metoda cunoscută cu numele de „metoda îmbrățișării”.

După cum relatează publicația spaniolă El Taquigrafo, acest clan familial avea reședințe în Barcelona (Catalonia), Zaragoza (Aragon) și zona Levante, iar pentru desființarea sa a fost nevoie de o muncă minuțioasă de doi ani a agenților celor două poliții.

- Continuarea după publicitate -

Subinspectorul Eduard Rodríguez, responsabil al Grupului Multi-Recidiviști din Barcelona, și inspectorul Lisard Hidalgo de la Divizia de Investigații Criminale din Barcelona (DIC), au împărtășit detalii exclusive despre succesul operațiunii.

Ancheta, denumită „Yapeyú-Amusca”, a început în iulie 2021, când a fost observată o creștere a jafurilor folosind „metoda îmbrățișării” în diferite locații din provincia Zaragoza. Acest „modus operandi” presupune îmbrățișarea victimelor, în general persoane în vârstă sub pretextul de a fi prieteni sau cunoștințe, în timpul căreia le furau bijuteriile, ceasurile sau portofelele.

În ianuarie 2023, prima fază a anchetei a fost finalizată cu arestarea a 12 persoane aparținând aceluiași clan familial de origine română. Acești infractori, ale căror vârste variază între 18 și 30 de ani, au acumulat în total 260 de caziere penale, deși niciunul nu fusese încarcerat anterior.

- Continuarea după publicitate -

Lor li s-a atribuit săvârșirea a cel puțin 35 de jafuri folosind „metoda îmbrățișării”, distribuite în orașe precum Zaragoza, Barcelona și Valencia. Colaborarea a fost esențială în această operațiune, întrucât Brigada de Poliție Judiciară a Poliției Naționale din Zaragoza a efectuat o anchetă paralelă care a fost legată de activitatea desfășurată de Unitatea Multi-Reincidents a Mossos d’Esquadra.

În urma unui schimb de informații și a înființării unei echipe mixte de anchetă în aprilie 2022, operațiunea comună a fost confirmată. Ancheta a făcut posibilă identificarea funcționării acestei organizații infracționale care a funcționat în celule mobile în toată Spania, îngreunând urmărirea și capturarea.

În ciuda acestui fapt, șapte percheziții simultane au fost realizate în locații diferite, inclusiv Barcelona, Badalona, Cerdanyola del Vallés și Valencia.

- Continuarea după publicitate -

În timpul acestora, au fost confiscate o cantitate considerabilă de documente false, bijuterii furate, numerar și numeroase telefoane mobile folosite de membrii organizației. În total, au fost arestate 16 persoane, toate legate de același clan.

Pe lângă arestarea primelor 12 persoane, documentația recuperată în evidență a deschis o nouă fază de anchetă. Această etapă a dus la arestarea a încă patru membri ai clanului la Barcelona și la clarificarea mai multor incidente penale în Zaragoza, Huesca și Calatayud.

Operațiunea nu s-a soldat doar cu arestări, dar a permis mai multor victime să depună plângeri, ceea ce a dus la clarificarea tuturor infracțiunilor comise de acest grup infracțional folosind „metoda îmbrățișării”.

Printre acuzațiile legale se numără infracțiuni de tâlhărie cu violență, furt, apartenență la o organizație criminală, falsificare de documente, spălare de bani și agresiune sexuală. Valoarea obiectelor dobândite ilegal a depășit 250.000 de euro numai în Zaragoza.

Sursă foto: El Taquigrafo

- Continuarea după publicitate -