Ștefan-Alexandru Bloj, un șofer român în vârstă de 34 de ani, a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru că în noiembrie 2020 a provocat un accident rutier, pe autostrada M271 din Anglia, care a dus la moartea unui britanic de 64 de ani, David Sullivan, potrivit Daily Mail.

Acțiunile neglijente ale conaționalului nostru, șofer la Royal Mail (serviciul poștal din Marea Britanie), au inclus vizionarea de videoclipuri și trimiterea de mesaje text în timpul pauzelor sale de somn într-un schimb de noapte.

- Continuarea după publicitate -

Acestea l-au determinat să adoarmă la volan, ceea ce a dus la o coliziune devastatoare. Acest articol aprofundează în detaliile cazului, evidențiind impactul asupra familiei victimei și consecințele cu care se confruntă șoferul.

Victima accidentului, David Sullivan. Sursa foto/video: Daily Mail

În seara zilei de 17 noiembrie 2020, Bloj tocmai se îmbarca în primul său schimb de noapte pentru Royal Mail. Din nefericire, pregătirea lui pentru această responsabilitate era total inadecvată, deoarece nu dormise decât trei din cele 24 de ore anterioare incidentului.

Această privare severă de odihnă s-a dovedit în cele din urmă fatală, deoarece camionul Mercedes de 44 de tone condus de român circula cu viteză pe autostradă, el a cedat epuizării și a ațipit pentru aproximativ cinci secunde.

- Continuarea după publicitate -

În timpul acestei scurte stări de inconștiență s-a întâmplat tragedia. Camionul său uriaș a intrat în spatele Citroen-ului condus de Sullivan, provocând răni grave sexagenarului, cunoscut cu afecțiune de nepoții săi drept un „bunic minunat”.

Impactul a fost atât de violent încât martorii l-au comparat cu o explozie, propulsând efectiv în aer vehiculul victimei. Acesta a fost lovit de camionul care avea o viteză de aproximativ 64 km/h, în timp ce șoferul aștepta să intre într-un sens giratoriu.

În urma acestui accident devastator, inculpatul a negat vehement orice faptă greșită, susținând că o stare de somnolență apărută brusc ar fi provocat incidentul. Totuși, după un proces care a durat aproape trei ani, juriul de la Tribunalul din Southampton (Hampshire) l-a găsit vinovat de omor din culpă datorat conducerii periculoase.

Instanța l-a condamnat la o pedeapsă de patru ani de închisoare. Bilanțul emoțional al acestei tragedii a fost relevat chiar în sala de judecată, deoarece Wendy Sullivan, văduva îndurerată a victimei, a transmis o declarație de impact asupra victimei.

Soția victimei, Wendy Sullivan. Sursa foto/video: Daily Mail

Ea și-a exprimat în lacrimi frustrarea și întrebările obsedante care în prezent o frământă: „A văzut camionul venind? Știa că va muri?” Văduva, care a petrecut aproape 50 de ani alături de iubitul ei soț, a dezvăluit profunzimea disperării ei de a-și pierde partenerul de viață.

- Continuarea după publicitate -

În declarația sa emoționantă, a zugrăvit o imagine vie a imensului vid lăsat de moartea prematură a soțului ei. Cuplul sărbătorise recent achitarea ipotecii de 30 de ani, o realizare care a fost umbrită în mod tragic de accident.

Ea a vorbit despre singurătatea profundă pe care o trăiește acum, despre eforturile ei de a se conecta cu prietenii de familie fără soțul ei lângă ea și despre minunatele amintiri ale simțului umorului deosebit pe care-l avea răposatul.

Inocența nepotului lor de numai șase anișori și întrebarea despre petrecerea Crăciunului fără „bunicul minunat” a adăugat un alt plus de tristețe la durerea ei deja insuportabilă.

Laura Rochford, fiica vitregă a victimei, a împărtășit impactul profund pe care l-a avut accidentul și asupra vieții ei. Ea a dezvăluit că conducerea a devenit o sursă de anxietate și traumă, în special pe autostrăzi sau la întâlnirea cu un camion Royal Mail.

Fiica vitregă a victimei, Laura Lochford. Sursa foto/video: Daily Mail

Pierderea bruscă a domnului Sullivan, fără nicio posibilitate de a-și lua rămas bun, a lăsat o cicatrice de durată asupra familiei.

- Continuarea după publicitate -

În timpul pronunțării sentinței, judecătorul Nicholas Rowland a recunoscut gravitatea situației, dar a subliniat limitările sistemului juridic în inversarea tragediei.

El l-a condamnat pe șoferul vinovat pentru comportamentul său nesăbuit, subliniind că a adormit la volan din cauza lipsei de odihnă. Dovezile camerei de supraveghere de la bord au indicat că el a avut la dispoziție doar cinci secunde pentru a reacționa înainte să se producă coliziunea.

Avocatul apărării, Nicholas Haggan a susținut că clientul său a ațipit cu doar câteva secunde înainte de impact, probabil din cauza apneei obstructive în somn, o afecțiune care a ieșit la iveală abia după accident.

David Sullivan, un locuitor din Wivelsfield Green, lângă Lewes, East Sussex, a lăsat în urmă o moștenire de șase nepoți.

Moartea lui servește ca o reamintire dură a consecințelor devastatoare care pot rezulta din neglijență și odihnă insuficientă în profesii care necesită o mare vigilență, cum ar fi conducerea unui camion pe distanțe lungi.

- Continuarea după publicitate -