Ștefan-Alexandru Bloj, șoferul român al unui TIR aparținând companiei britanice Royal Mail a fost acuzat că pe 17 noiembrie 2020 a provocat pe autostrada M271 din Marea Britanie un grav accident rutier care a dus moartea lui David Sullivan, un bunic de șase copii, după ce ar fi adormit la volan.
După cum relatează publicația Daily Echo, românul de 34 de ani s-a prezentat la Tribunalul din Southampton (Hampshire) unde s-a confruntat cu examinarea juriului, care a aflat că a urmărit emisiuni românești pe telefon în timp ce conducea, deși inculpatul a susținut că doar asculta și nu privea ecranul.
Coliziunea s-a produs în jurul orei 8:00 dimineața, atunci când „mastodontul” de 44 de tone condus de român a intrat în spatele dubei marca Citroen Relay a lui Sullivan, cu o viteză de aproape 64 km/h în timp ce se apropia de sensul giratoriu Redbridge.

Martorii au descris cumplitul accident ca fiind o adevărată „explozie” care a provocat o reacție în lanț, rănind inclusiv șoferii altor două mașini aflate în fața dubei nefericitului bunic. Impactul devastator s-a dovedit fatal pentru acesta, trupul său cedând în urma rănilor grave suferite în accident.
Audierea conaționalului nostru a dezvăluit că el a fost diagnosticat cu apnee obstructivă, o afecțiune caracterizată prin respirație întreruptă în timpul somnului care provoacă somnolență în timpul zilei.
În plus, Bloj a mărturisit că a dormit doar trei ore înainte de primul său schimb de noapte pentru Royal Mail, care s-a prelungit la peste 14 ore. În timpul turei sale, el a recunoscut că și-a pierdut pauzele de odihnă urmărind videoclipuri pe telefon și trimițând mesaje partenerei sale.
Conform rechizitoriului expus de procuror, românul a experimentat probabil efectele apneei în somn în timpul accidentului, dar nu le-a recunoscut la momentul respectiv.
De asemenea, instanța a auzit că o modificare de ultimă oră a făcut ca Bloj să lucreze mai mult decât s-a intenționat inițial, ridicând îngrijorări cu privire la depășirea duratei maxime admise a schimburilor pentru șoferii de TIR.
Pe tot parcursul procesului, inculpatul a susținut că a crezut că este apt să conducă la momentul respectiv și a negat că se simte obosit. Totuși, evenimentele șocante din acea zi fatidică au rămas neclare pentru el și nu și-a putut aminti succesiunea exactă a evenimentelor.
El și-a exprimat remușcarea pentru consecințele devastatoare ale accidentului și a recunoscut impactul nefast pe care l-a avut asupra familiei victimei, asigurând instanța că amintirea tragediei îl va bântui tot restul vieții.
Procesul continuă după ce inculpatul a fost acuzat de provocarea morții victimei prin conducere periculoasă, instanța încercând să stabilească verdictul acestui caz sfâșietor.