Ștefan Popescu, un șofer de TIR de naționalitate română, a fost timp de patru ani salariatul companiei belgiene H.Essers din Genk, dar a fost plătit doar cu salariul minim în valoare de aproximativ 200 de euro pe lună, corespunzător standardelor din România în acea perioadă, potrivit publicației belgiene GVA.

După o îndelungată bătălie juridică, instanța belgiană a hotărât că acesta avea dreptul la un salariu conform standardelor belgiene și drept consecință i-au fost acordate despăgubiri în valoare de 200.000 de euro.

- Continuarea după publicitate -
Ștefan Popescu și camionul pe care lucra.

Popescu s-a angajat în 2011, prin intermediul unui prieten, la filiala din România a companiei de transport H.Essers. Însă, după un scurt training neplătit de două săptămâni în Belgia, a fost trimis direct acolo pentru a lucra ca șofer de TIR, cu curse pe timp de noapte între Belgia și Germania. În schimbul prestației sale, a primit salariul minim din Belgia și o diurnă pentru cheltuieli.

De-a lungul timpului, responsabilitățile sale au crescut, ajungând să devină șoferul personal al CEO-ului companiei belgiene. Totuși, promisiunea unui contract de muncă belgian nu s-a concretizat după ce Popescu a finalizat studiile de Drept. După mai multe conflicte la locul de muncă, conaționalul nostru a fost transferat înapoi la filiala din România.

Realizând că nu beneficiază de drepturi sociale în Belgia și că pensia sa va fi insuficientă, Popescu a căutat soluții legale. Inițial, instanțele românești nu au putut rezolva conflictul de muncă, deoarece angajarea a avut loc în Belgia. Prima instanță din Belgia a dat o decizie nefavorabilă pentru șoferul român, dar la recurs Popescu a obținut dreptatea pe care a dorit-o.

- Continuarea după publicitate -

Tribunalul din Anvers a hotărât că i se cuvin diferențele salariale la nivelul salariului minim din Belgia, precum și alte drepturi. Suma exactă urmează să fie stabilită într-o procedură legală ulterioară.

Jan Buelens, avocatul românului, consideră că această decizie poate crea un precedent important pentru ceilalți șoferi din industria transporturilor care se confruntă cu situații similare.

Deși a absolvit Dreptul, Popescu nu lucrează ca avocat, deoarece nu-și permite să facă un stagiu fără plată, fiind tatăl a cinci copii minori. El continuă să lucreze ca șofer de TIR, însă pentru o altă companie din străinătate.