Un român în vârstă de 32 de ani a fost condamnat în Germania la o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare pentru furtul unor monede din aur, în valoare de circa un milion de euro, din orașul Erding (landul Bavaria).

După cum relatează publicația germană Merkur.de, furtul a avut loc în paralel cu arestările în cazul comorii de aur furate din Muzeul Celtic din localitatea bavareză Manching (districtul Pfaffenhofen).

- Continuarea după publicitate -

În afara pedepsei cu închisoarea, inculpatul va trebui să plătească despăgubiri de aproape un milion de euro, potrivit verdictului dat de instanța tribunalului districtual Landshut. Spre deosebire de cazul din Manching, prada din Erding a dispărut însă.

Furtul s-a petrecut pe 11 mai 2022 când inculpatul, împreună cu cel puțin un complice, trebuia să transporte de pe Aeroportul din Frankfurt (landul Hesse) mai multe cutii pline cu monede de aur unui dealer de aur din Erding.

Procurorul l-a acuzat că a schimbat aurul cu pietre fără nicio valoare. Hoții nu s-au arătat a fi prea inteligenți, deoarece nici măcar nu purtau mănuși când au înlocuit aurul cu pietre. Alt angajat al companiei de transport este și el cercetat, însă împotriva lui este în desfășurare o anchetă separată.

- Continuarea după publicitate -

În timpul ședinței, judecătorul Thomas Lindinger a subliniat că ofițerii criminaliști au găsit pe pietre urmele AND-ului său. În plus, la investigarea telefonului mobil al inculpatului, anchetatorii au găsit o fotografie care arăta monedele de aur furate, făcută chiar în ziua jafului.

Judecătorul l-a îndemnat pe inculpat să ia în considerare o mărturisire, fapt care ar putea avea ca rezultat o pedeapsă mai blândă. Avocatul apărării a acceptat această recomandare și a obținut o mărturisire. Totuși, nu s-a ajuns la un acord deoarece conaționalul nostru nu a dorit să-și incrimineze complicii.

Responsabilitatea pentru pagubă revine în totalitate Monetăriei Australiene care, pentru prima dată în istoria sa, a trimis monedele cu un transport cu asigurare obișnuită, aparent datorită prețului mai ieftin al acestei opțiuni.

În ultima etapă a transportului, monedele au fost transferate din avion în zona de încărcare a unei dube acoperite cu prelată, ceea ce a provocat consternare în Erding, deoarece astfel de transporturi sunt folosite doar pentru livrarea pliantelor publicitare oferite de monetărie.

În concluzie, furtul s-a soldat cu o pagubă de circa  un milion de euro și o pedeapsă cu închisoarea pentru autorul principal. Monedele însă nu au putut fi recuperate, iar investigațiile asupra eventualilor complici sunt în plină desfășurare.

- Continuarea după publicitate -

Cazul a făcut numeroase titluri în presa germană, avertizând că o marfă atât de valoroasă poate fi vulnerabilă la furt dacă anterior nu sunt luate măsurile de securitate adecvate.