Marius Mihai Drăghici, un șofer de camion de naționalitate română, în vârstă de 50 de ani, a pledat vinovat marți, 11 iulie, la Old Bailey (Tribunalul din Londra) pentru 39 de acuzații de ucidere din culpă și conspirație pentru a ajuta la imigrația ilegală în Marea Britanie. A fost condamnat la 12 ani și șapte luni de închisoare.

Așa cum relatează publicația Sky News, se crede că Drăghici ar fi fost unul din liderii bandei de traficanți de persoane responsabilă de moartea a 39 de migranți vietnamezi (inclusiv femei și copii) în octombrie 2019, găsiți asfixiați în camionul său, abandonat într-o zonă industrială din Grays (Essex), la 20 de kilometri de Londra.

- Continuarea după publicitate -
Marius Mihai Drăghici. Sursa foto: Sky news

După ce cadavrele asiaticilor au fost descoperite, inculpatul ar fi fugit în țara sa natală, unde a fost reținut de polițiștii români în august anul trecut și apoi a fost extrădat în Marea Britanie.

Sărmanii vietnamezi au murit după ce au rămas fără aer la temperaturi de până la 38,5°C în remorca vehiculului care i-a transportat din Belgia până la docurile Purfleet din Essex. „Ultimele lor ore trebuie să fi implicat suferințe și angoase inimaginabile”, a explicat procurorul Bill Emlyn Jones.

Sursa foto: Sky news

Inculpatul a fost racolat de colegul său român Gheorghe Nica, care anterior a fost judecat la rândul său și condamnat pentru implicare în această tragedie, iar cei doi au devenit „cu totul inseparabili”, potrivit rechizitoriului audiat de instanță.

- Continuarea după publicitate -

În 2021, alți patru inculpați au fost condamnați la închisoare pentru rolul lor în decesul asiaticilor. Nica și Eamonn Harrison au fost condamnați în 2020, în timp ce șoferul de camion Maurice Robinson și șeful companiei de transport, Ronan Hughes, au recunoscut uciderea din culpă.

În luna ianuarie, Hughes a fost obligat să plătească familiilor îndoliate ale victimelor o despăgubire de peste 180.000 de lire sterline. Cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, victimele au murit sufocate după ce au fost închise într-o incintă metalică etanșă timp de aproape 12 ore.

Hughes a trimis șoferi de camion în complot, inclusiv Robinson, în vârstă de 28 de ani, care a descoperit că „încărcătura” umană decedase deja în timpul transportului, după ce ridicase remorca în care se aflau la Purfleet.

Cu puțin timp înainte ca Robinson să deschidă partea din spate a containerului, Hughes i-a trimis un mesaj „să le dea aer repede”, dar „nu îi lăsa să iasă”.

În cadrul anchetei care a fost deschise, poliția britanică a identificat cel puțin șase călătorii de contrabandă, migranții plătind până la 13.000 de lire sterline pentru acest serviciu.

- Continuarea după publicitate -

Îngrozitoarea descoperire a pus capăt a ceea ce fusese o conspirație de lungă durată pentru a introduce ilegal migranți vietnamezi în Marea Britanie, ascunși în remorcile camioanelor.