Daniel Păstacă, un român de 27 de ani, rezident în localitatea engleză Huntington (comitatul Cambridgeshire) a fost ucis într-un accident rutier petrecut anul trecut de Stephen Cook, un englez de 69 de ani care conducea sub influența alcoolului pe drumul A45, în zona Nene Valley Way, lângă localitatea Earls Barton.

După cum relatează publicația Peterborough Telegraph, pe 27 februarie 2022, în jurul orei 22:25, românul care circula pe A45 a făcut pană și a fost forțat să-și oprească Volkswagen Golf argintiu undeva, lângă Earls Barton.

- Continuarea după publicitate -

Fără loc de refugiu sau faruri stradale pe acea porțiune a carosabilului, conaționalul nostru a aprins luminile de avarie ale mașinii, iar logodnica sa de aceeași naționalitate și care era cu el în mașină, a stat la marginea drumului și a folosit lanterna de pe telefonul mobil pentru a-i avertiza pe șoferii care se apropiau să reducă viteza.

În mod tragic, în timp ce repara anvelopa defectă, Golful a fost lovit de o dubă albă, marca Vauxhall Astra, condusă de Cook, care circula cu o viteză de aproximativ 96 km/h.

Forța impactului a aruncat Golful într-un șanț din apropiere, după ce acesta l-a acroșat și pe Daniel. În ciuda eforturilor depuse de ofițerii de poliție și paramedicii sosiți de urgență, românul a fost declarat decedat la fața locului.

- Continuarea după publicitate -

În urma coliziunii, duba a părăsit carosabilul și a intrat și ea într-un șanț înainte de a se ciocni cu un copac. Cook a fost arestat pe loc după ce a eșuat unui etilotest încercat pe marginea drumului și apoi a fost dus la spital pentru o leziune suferită la cap.

La spital, englezului i-au fost prelevate două probe de sânge pentru analiză, care au confirmat că acesta conducea în timp ce depășise limita legală de alcoolemie. Avea 107 miligrame de alcool în 100 de mililitri de sânge, limita legală fiind de 80 miligrame.

Logodnica victimei a spus că Daniel era „cel mai bun prieten și sufletul ei pereche” și s-au mutat în Anglia din România împreună cu visul de a cumpăra o dubă cu mâncare și de a o conduce împreună pentru că ea este bucătăreasă de meserie.

„Nu pot descrie cât de iubit a fost Danny și golul masiv pe care ni l-a lăsat moartea lui”, a  mărturisit ea. „Sunt rănită și supărată de decizia cuiva de a conduce în timp ce erae sub influența alcoolului, ceea ce a dus la moartea lui. În opinia mea, niciun verdict nu ar face dreptate”, a adăugat ea.

La o ședință de judecată anterioară, din luna mai, Cook, domiciliat în Palmer Square, Northampton, a pledat vinovat pentru o acuzație de omucidere din culpă, în timp ce a depășit limita legală a alcoolemiei.

- Continuarea după publicitate -

La Tribunalul din Northampton, el a fost condamnat la 22 de luni de închisoare și nu mai are voie să conducă timp de trei ani și 11 luni.

În urma pronunțării sentinței, detectivul Lydia Watters a declarat: „Devastarea pe care acțiunile lui Stephen Cook le-a provocat nu poate fi măsurată și sper că este conștient că, din cauza utilizării nesăbuite a drumului, a lăsat o familie complet și pentru totdeauna cu inima frântă”.

„Daniel Păstacă a fost un fiu și un logodnic foarte iubit, care lasă în urmă familia și prietenii devastați total. Nicio sentință nu va compensa niciodată moartea lui.

„Conducerea în stare de ebrietate este egoistă și nesăbuită și nu își are locul în societatea noastră. Cei care se urcă la volan în timp ce depășesc limita pot crede că e vorba doar de un pahar în plus, dar consecințele sunt mult mai îngrozitoare și, de obicei, oamenii nevinovați sunt uciși”.

- Continuarea după publicitate -