Șase șoferi au fost arestați la sfârșitul lunii mai de către Garda Civilă spaniolă la granița dintre Spania și Franța sub acuzația de fraudă. „Creierul” operațiunii ar fi un român care conduce o firmă de transport internațional, potrivit publicației franceze TRM24.

Șoferii acestei firme sunt suspectați că au participat la o fraudă majoră privind taxarea pe autostrăzile din Franța. A fost deschisă o anchetă judiciară pentru infracțiunea de fraudă organizată, în care valoarea prejudiciului a fost estimată la suma de 100.000 euro.

- Continuarea după publicitate -

Șoferii arestați se aflau în posesia unor carduri de plată falsificate. Deși nu erau conectate la niciun cont bancar, aceste carduri re-codificate le-au permis șoferilor să înșele dispozitivele de încasare a taxelor de drum și să nu plătească niciun ban.

Toți cei șase șoferi de camion aparțin firmei de transport condusă de un cetățean de naționalitate română, rezident în Spania. Trei companii franceze de autostrăzi au fost fraudate din 2021 până în prezent cu o sumă care totalizează aproximativ 100.000 de euro.

Garda Civilă a colaborat cu Jandarmeria Franceză pentru a efectua această anchetă în care șapte locații aflate în legătură cu transportatorul spaniol au fost percheziționate pe teritoriul francez.

- Continuarea după publicitate -

Jandarmii plutonului motorizat din Saint-Geours-de-Maremne (departamentul Landes din regiunea Nouvelle-Aquitaine) și cei ai secției de cercetare din localitatea Pau (departamentul Pyrenees-Atlantiques din Nouvelle-Aquitaine) au descoperit în locațiile respective 10.000 de euro, echipamente de codificare și nu mai puțin de 230 de carduri falsificate pe care le-au confiscat.

Pentru a stabili „rolul exact al tuturor protagoniştilor”, a fost deschisă o anchetă judiciară pentru fraudă organizată. De asemenea, au fost emise trei mandate europene de arestare. Deocamdată, anchetatorii nu au progresat în acest caz, dar investigațiile sunt în derulare.