Un autocar cu 49 de pasageri la bord, mulți dintre ei copii, a căzut într-o râpă luni, 31 iulie, în timp ce circula pe drumul CO-4, care leagă localitățile spaniole Covadonga și Los Lagos, în Parcul Național Picos de Europa.

După cum relatează publicația spaniolă El Pais, accidentul a provocat șase răniți grav și alți șase moderat grav, cu fracturi și două cazuri de sângerare, pe lângă alte 37 de leziuni minore, potrivit unor surse din serviciul de urgență 112 din comunitatea autonomă Asturias.

- Continuarea după publicitate -

Patru pasageri, grav răniți, au fost preluați de către pompieri și transportați ulterior cu elicopterele Gărzii Civile la Spitalul Universitar Central Asturias din Oviedo, precum și la Spitalul Arriondas.

Alți doi răniți grav au fost transferați la cel mai apropiat centru de sănătate într-o UVI (unitate de supraveghere) mobilă, împreună cu alte persoane cu răni moderat grave, potrivit unei informări a Gărzii Civile spaniole.

În autocar, în care se aflau turişti spanioli şi străini care se urcaseră în mijlocul de transport pentru a vedea faimoasele Lacuri din Covadonga, una dintre bijuteriile peisagistice ale Asturiei.

- Continuarea după publicitate -

Alsa, compania de transport care operează această rută de 18 ani, a declarat că nouă călători, pe lângă șoferul vehiculului (un profesionist cu 21 de ani de experiență pe această rută), au avut nevoie de asistență medicală.

Autocarul, care avea o vechime de nouă ani și patru luni și care trecuse de ITP (inspecția tehnică periodică) chiar în luna iulie, a derapat de pe drum la scurt timp după ce a trecut de Mirador de La Reina și a căzut în râpă pe partea din dreapta.

Conform martorilor oculari, după ce s-a răsturnat de două ori, vehiculul s-a oprit pe una din părțile sale laterale. Cauzele teribilului accident sunt în curs de cercetare.

Evenimentul a avut loc cu puțin timp înainte de prânz într-o zonă în pantă, cu vegetație joasă dar fără copaci. Zona este foarte aglomerată în lunile de vară, când autocarele de navetă sunt active și utilizarea vehiculelor particulare este restricționată.

- Continuarea după publicitate -

Cei 14 copii din autocar nu au suferit răni grave, în ciuda faptului că unul dintre eia fost aruncat pur și simplu din vehicul, potrivit unuia dintre şoferii care a asistat la accident.

Autocarul nu era dotat cu scaune adaptate pentru minori și, după cum au confirmat mai mulți pasageri și membri ai Gărzii Civile, cei care au suferit răni grave nu purtau centurile de siguranță.

Ca răspuns la acest grav accident, la fașa locului au fost dislocate mai multe elicoptere, UVI mobile, ambulanțe, personal sanitar SAMU pentru îngrijirea răniților, precum și pompieri, polițiști și Garda Civilă.

Compania Alsa a dat asigurări că acest traseu în cea mai vizitată zonă a Picos de Europa este efectuat de „cei mai experimentați șoferi” care au „pregătire specifică în conducerea pe drumurile de munte înalt”.

Sursa foto: Diario de Leon

- Continuarea după publicitate -