Marian Toader, românul de 30 de ani suspectat de uciderea prin ștrangulare a spaniolului José María Sánchez Galán, în vârstă de 56 de ani, în noaptea de 4 octombrie 2020, în casa acestuia din orașul spaniol San Pablo de los Montes (provincia Toledo), a mințit luni, 18 septembrie, când a luat cuvântul în fața judecății populare a Tribunalului Toledo, susținând că la acea dată nu a fost în locuința victimei.

După cum relatează publicația ABC Toledo, Laboratorul de Criminalistică al Gărzii Civile din Toledo a descoperit trei amprente proaspete ale presupusului criminal într-un colț al casei, la câțiva metri de trupul neînsuflețit al victimei. Aceste constatări au fost explicate a doua zi după proces, marți, 19 septembrie, de către doi specialiști din cadrul aceluiași departament de la Tribunalul Provincial Toledo.

- Continuarea după publicitate -

„Una dintre amprente se afla în apropierea ușii băii, cealaltă lângă ușa sufrageriei, iar cea de-a treia era amplasată în apropierea acestora”, a declarat șeful laboratorului, subliniind dificultatea obținerii de amprente și calitatea acestora.

„Nu putem stabili cu precizie cât timp au fost acele amprente acolo dar, din experiența noastră, ele păreau recente. Au fost prelevate cu aproximativ 48 de ore înainte de descoperirea crimei și s-au format rapid. Ele ar fi putut fi acolo de doar câteva zile”, a adăugat un ofițer de poliție cu experiență în domeniul criminalisticii.

Acesta și-a expus ipoteza în fața întrebărilor procurorului: „Credem că amprentele lui Marian Toader au fost lăsate în timp ce acesta se ghemuia sau era în genunchi în apropierea capului victimei decedate”.

- Continuarea după publicitate -

Șeful departamentului și colegul său au inspectat trupul victimei, întins pe o parte pe holul de la intrare. Acesta era și desculț, probabil pentru că victima, cunoscută pentru activitățile sale legate de traficul de droguri, ar fi deschis ușa și ar fi fost surprinsă să vadă cine îl vizita.

În grabă, el a abandonat încălțămintea, care a fost găsită la aproximativ cinci metri de cadavrul neînsuflețit, conform declarațiilor agenților.

Nu s-au găsit semne de forțare la ușa principală sau în restul casei de pe strada Matadero, sugerând că victima își cunoștea probabil agresorul. Însă două dormitoare erau în dezordine, cu dulapuri cu sertarele deschise, iar pe hol erau două ghivece cu plante de marijuana tăiate recent și resturi de plantă pe jos.

Acești doi experți au depus mărturie după ce a făcut-o și instructorul de investigații, un căpitan al Gărzii Civile spaniole cu experiență în soluționarea cazurilor de omor, precum și un specialist cu o vastă experiență.

Pe lângă cele trei amprente ale inculpatului găsite la locul crimei, acești ofițeri au prezentat dovezi care au condus la arestarea presupusului criminal și a celor doi complici ai săi, spaniolii Jesús Moreno Delgado, cunoscut sub numele de „Musca”, și Alberto Jiménez Sánchez-Elez.

- Continuarea după publicitate -

Aceștia au fost reținuți după ce anchetatorii au eliminat ceilalți suspecți potențiali, ale căror amprente au fost găsite de asemenea în casa victimei, care era frecvent vizitată de terți.

Acuzarea a precizat că mașina lui Jesús era lângă casa victimei, același Volkswagen Passat de culoare verde pe care un gardian civil îl văzuse în localitatea din apropiere, Sonseca, la 40 de kilometri, cu câteva ore înainte.

De asemenea, martorii i-au plasat pe cei trei inculpați în vecinătatea locuinței defunctului. Mai mult, „Musca” ar fi scăpat de Volkswagen la scurt timp după ce în presa locală a apărut că Garda Civilă caută o mașină ca a lui.

Apărarea inculpaților s-a concentrat pe contestarea acestor dovezi, deoarece în interiorul mașinii lui Jesús nu s-au găsit urme organice ale lui Sánchez Galán, iar pe hainele celor trei acuzați nu s-au găsit urme de ADN ale victimei.

Totuși, cele trei amprente ale lui Marian Toader găsite în locuința victimei vor constitui cu siguranță un factor decisiv pentru juriul care se va confrunta cu a treia zi de proces miercuri, 20 septembrie. Conaționalul nostru riscă 15 ani de închisoare.

- Continuarea după publicitate -