Toți cei patru membri ai unei familii de spanioli din Gran Canaria (comunitatea autonomă Insulele Canare), au murit într-un accident rutier teribil,  petrecut în decembrie 2022 pe drumul național DN1 care leagă Bucureștiul de Sibiu, Cluj-Napoca și granița cu Ungaria.

După cum relatează publicația spaniolă La Provincia, cumplita tragedie a implicat un șofer imprudent care a încercat să depășească într-o zonă interzisă, declanșând o coliziune care a lăsat urmări devastatoare.

- Continuarea după publicitate -

Familia de spanioli, rezidentă în cartierul cartierul Hoya Andrea al capitalei Las Palmas de Gran Canaria, se afla în România pentru a-și vizita fiica cea mare, care făcea programul Erasmus ca studentă în anul patru la Licența de Învățământ Primar la Universitatea din Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC).

Jose Rodriguez, în vârstă de 67 de ani, soția sa Maria del Carmen, de 55 de ani, fiica cea mare Alicia del Carmen, de 21 de ani, și cea mică, Cristina, de 15 ani au murit în urma unui tragic accident rutier pertrecut pe drumul național DN1, care leagă Bucureștiul, capitala României, de Sibiu, Cluj-Napoca și granița cu Ungaria.

Accidentul mortal a fost provocat de Ion Sporici, un șofer român care într-o curbă cu dublă linie continuă, a decis să efectueze o depășire riscantă încălcând regulile de circulație și punând în pericol toți ceilalți participanți la trafic.

- Continuarea după publicitate -

Mașina în care se deplasa familia spaniolă, o Dacia Logan închiriată și condusă de Alicia, nu a avut timp decât să evite ciocnirea frontală cu vehiculul de pe contrasens ce intrase în depășire și a ajuns să lovească un zid de beton. În accident a fost implicat și un al treilea vehicul care venea în urmă și care a intrat în spatele mașinii familiei spaniole.

Consecințele accidentului au fost devastatoare. La fața locului, serviciile medicale au confirmat decesele lui Jose și Maria del Carmen. În ciuda eforturilor paramedicilor, Alicia, fiica cea mare și studentă ULPGC, a fost evacuată în viață la spital, dar din cauza gravității rănilor, a murit și ea la scurt timp.

Cristina, fiica cea mică și elevă la școala San Juan Bosco din Las Palmas de Gran Canaria, a fost adusă la spital în comă, iar situația ei era critică. În mod tragic, două zile mai târziu și-a pierdut viața.

Impactul acestei tragedii nu a afectat doar familia Rodriguez și comunitatea din Las Palmas, ci a mișcat profund și locuitorii orașului Sibiu, care au trăit o altă tragedie pe o autostradă, la doar o zi după cumplitul accident, unde o altă persoană și-a pierdut viața în ciocnirea a două vehicule.

- Continuarea după publicitate -

Școala San Juan Bosco și Universitatea din Las Palmas de Gran Canaria și-au exprimat durerea și șocul din cauza pierderii a două dintre elevele lor, Alicia și Cristina, care au lăsat o amprentă de neșters asupra ambelor instituții.

Directorul școlii San Juan Bosco, Gonzalo Aleman Foronda, a evidențiat bucuria și implicarea Cristinei în comunitatea școlară. Tânăra era cunoscută pentru că făcea parte din Consiliul Școlar și pentru că îi încuraja pe cei mai mici elevi  în fiecare după-amiază de vineri.

Sora cea mare, Alicia, s-a remarcat și ea prin angajamentul și ajutorul acordat școlii respective. Părinții fetelor au susținut activ deciziile școlii și au fost foarte implicați în comunitatea școlară locală.

Rectorul ULPGC, Lluis Serra Majem, și-a exprimat consternarea față de tragedie și și-a oferit sprijinul familiei studentei decedate. Instituția a transmis un mesaj de condoleanțe tuturor studenților săi. Alicia, care a venit în România în cadrul programului său Erasmus, era pe cale să-și termine ultimul an universitar.

Ion Sporici

Șoferul responsabil de accident, Ion Sporici, a fost condamnat recent la 20 de ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de omor, și a fost obligat și la plata unor despăgubiri de 850.000 de euro cu titlu de despăgubire pentru daune morale aduse rudelor apropiate ale victimelor.

- Continuarea după publicitate -

Sursa foto: La Provincia