Doi bărbați de naționalitate română au pledat vinovați marți, 14 noiembrie, la Tribunalul din Butte County (statul american California) pentru mai multe acuzații de furt de identitate și vor ispăși peste 11 ani în închisoare, potrivit publicației abc7KRCR.
Procurorul din Butte County, Mike Ramsey, spune că Marian Cătălin Mavrichie, în vârstă de 46 de ani, și Valentin Andrei Hojbotă, în vârstă de 37 de ani, au pledat vinovați pentru mai multe acuzații de furt de identitate.
Cei doi inculpați sunt acuzați că fac parte dintr-o operațiune internațională de fraudă, potrivit procurorului.
Un al treilea conspirator în acest caz, Vasilica Ancuţa Găurean, în vârstă de 22 de ani, conaționașă cu cei doi, ar fi pledat vinovată în urmă cu câteva săptămâni pentru rolul său în frauda conspirativă.
Procurorul american susține că cei trei români au fost prinși la începutul acestui an în urma unei investigații care a durat luni de zile, privind frauda organizată a ATM-urilor în Butte County și zonele învecinate.
Anchetatorii de la Departamentul de Poliție Chico (CPD) și de la Biroul Procuraturii Butte County spun că prin arestarea celor trei au scăpat de numărul mare de fraude de „skimming” ale ATM-urilor care au avut loc în comitat în luna februarie a acestui an.
Procurorul a precizat că anchetatorii au reușit să-i identifice pe cei trei suspecți și să-i aresteze în luna martie. Anchetatorii au făcut o percheziție în casa lor închiriată pe termen scurt.
Aici au găsit mai multe vehicule, un fel de depozit, precum și peste 50.000 de dolari în numerar, numeroase dispozitive de skimming în diferite stări de asamblare, precum și zeci de carduri cadou care au fost clonate cu numere de card de debit furate.
Potrivit lui procurorului, acest tip de fraudă este comis de mai multe echipe de români care plasează skimmere în interiorul diferitelor bancomate ale băncilor locale, astfel încât fură informațiile cardurilor de debit de pe benzile magnetice ale cardurilor de debit plasate în aparat de victime nebănuitoare.
O cameră video minusculă plasată în apropiere, deghizată a fi parte a bancomatului, realizează apoi un videoclip cu victima tastând codul PIN. Apoi iau informațiile furate, le încarcă pe carduri cadou și apoi duc acele carduri la diferite bancomate și golesc contul victimei.
Procurorul a explicat că aceste echipe vizează în mod special cardurile de ajutor social și de șomaj emise de stat, deoarece acelor carduri le lipsesc caracteristicile avansate de securitate, care acum se găsesc în mod normal pe cardurile de debit private.
Sursa foto: abc7KRCR