Brigada Provincială pentru Imigrări și Frontiere a Cartierului General Superior din Asturias (Spania) a dat o lovitură majoră unei rețele de exploatare sexuală care activa în orașul spaniol Oviedo (capitala Principatului Asturian) prin arestarea pe 13 iunie a patru persoane de naționalitate română.

Așa cum dezvăluie publicația Caso Abierto Levante, cei trei bărbați și o femeie sunt suspectați de săvârșirea de infracțiuni împotriva drepturilor lucrătorilor legate de prostituție, spălare de bani și împotriva sănătății publice.

- Continuarea după publicitate -

Activitatea infracțională a acestora a constat în faptul că au forțat trei tinere sud-americane să lucreze ca prostituate, iar dacă refuzau erau amenințate cu bătaia.

Victimele au fost recrutate prin cunoscuta tactică „lover boy”, care presupune ca femeile să se îndrăgostească în țările lor de origine de tineri atrăgători, cu scopul de a crea o dependență de aceștia, care odată ce le aduceau în Spania se transformau în proxeneți.

Acești indivizi le seduceau prin înșelăciune, șantaj emoțional și constrângere, de multe ori profitând de situațiile lor de nevoie sau de vulnerabilitățile particulare ale acestora.

- Continuarea după publicitate -

Inculpații exercitau un control total asupra victimelor, însoțindu-le în deplasările lor în afara apartamentelor în care lucrau ca prostituate.

În plus, ele erau însărcinate cu promovarea serviciilor lor pe paginile web specializate pentru contactele pe internet.

O parte din profiturile generate de exploatarea sexuală a sud-americancelor au fost trimise în România, țara de origine a suspecților, cu ajutorul aplicațiilor de transfer de bani.

După finalizarea anchetei de către Poliția Națională spaniolă, cei patru inculpați au fost prezentați în fața Autorității Judiciare, care a dispus închiderea lor în închisoare.

Înmulțirea numărului așa-numitelor „apartamente de contact” pentru prostituție favorizează posibilitatea sustragerii controlului legal asupra activităților desfășurate în aceste locuințe, ceea ce creează un mediu propice exploatării sexuale și prin muncă.

- Continuarea după publicitate -

Victimele sunt de obicei tinere femei de alte naționalități din medii socioeconomice defavorizate, care se află în situații de precaritate sau nevoie economică, precum rudele lor din țările de origine.