Cătălin Petre, Norică Niță și Răzvan Șeitan, un grup de hoți de naționalitate română, au spart șapte case în orașul englez Newcastle (North East) într-o perioadă de numai trei săptămâni, de unde au furat bani, bijuterii si alte bunuri, după cum relatează publicația britanică ChronicleLive.
Cei trei inculpați, unul dintre ei având o condamnare anterioară pentru tentativă de omor, au vizat în mod special locuințele din zona Tyneside, unde au comis o serie de spargeri.
Șapte case au fost supuse efracției în zona respectivă, din care au fost furate obiecte valoroase de importanță financiară și sentimentală, inclusiv bijuterii prețioase care aparțineau rudelor decedate.

Inculpații, care au susținut că au venit în Marea Britanie pentru angajare dar erau prezenți aici de mai puțin de două săptămâni la momentul faptelor, au fost închiși după ce au pledat vinovați pentru spargeri.
În timpul procesului de la Tribunalul Newcastle, procurorul Claire Anderson a evidențiat faptul că autorii spargerilor au fost cetățeni români care urmau să fie condamnați pentru seria de efracții care au avut loc anul trecut în Newcastle, pe o perioadă de trei săptămâni.
Prima lovitură a avut loc pe 26 august pe Fox and Hound Lane, situată în zona rezidențială Fenham din Newcastle. Proprietarul s-a întors acasă și a găsit semne de intrare forțată printr-o fereastră de la etaj.
De acolo, hoții au plecat cu mai multe bunuri furate, inclusiv bijuterii, un ceas și obiecte care aveau o valoare sentimentală semnificativă, deoarece aparțineau cândva părinților decedați ai proprietarului.
A doua spargere a avut loc pe 1 septembrie pe Gowland Avenue, tot în Fenham. La întoarcerea acasă, proprietarul a descoperit că fereastra bucătăriei fusese deschisă cu forță.
Imaginile camerelor de supraveghere au arătat imaginile cu infractorii care se plimbau prin apropiere, înainte de a pătrunde în imobil. Au plecat cu bijuterii și o cutie care conținea o sumă substanțială de bani.
A treia infracțiune a avut loc pe 10 septembrie la Auburn Gardens, în aceeași zonă Fenham. Când femeia rezidentă s-a întors acasă pe 11 septembrie, a fost devastată să-și găsească casa spartă, cu numeroase obiecte furate, inclusiv inelul de logodnă, plus verighetele mamei și bunicii ei.
Victima a declarat: „Tâlhăria m-a lăsat extrem de supărată. Mă simt incredibil de vulnerabilă în propria mea casă, mai ales că locuiesc singură după moartea recentă a soțului meu. Mă tem că infractorii s-ar putea întoarce, iar eu nu mai mă simt în siguranță în propria mea casă”.
În aceeași zi, vecinii văduvei, o familie care avea un copil mic, a căzut și ea victima unei spargeri în care au fost furate articole precum bijuterii, un ceas, produse cosmetice precum aftershave și parfumuri. Soțul a deplâns pierderea unor suveniruri prețioase care aveau o mare valoare sentimentală.
A cincea victimă locuia în Broadmead Way, Scotswood, iar casa ei a fost spartă între 13 și 17 septembrie. Femeia lucrează departe și i s-a spus de către un membru al familiei că locuința ei a fost spartă și obiecte, inclusiv un televizor și bijuterii, i-au fost furate.
În mod similar, vecina sa a fost și ea „vizitată” în absență, numeroase bijuterii dispărând din dormitor. O altă spargere a avut loc pe 17 septembrie, într-o reședință din Moorside North, Fenham. Proprietarul s-a întorsdintr-o deplasare și a găsit casa în dezordine, cu laptopul și o cantitate substanțială de bijuterii lipsă.
După cercetări detaliate ale poliției, oamenii legii au fost conduși la reședința de pe Bentinck Road, Elswick, unde aveau reședința făptașii. Deși nu toate bunurile furate au fost recuperate, o parte semnificativă a fost returnată cu succes proprietarilor de drept.
În cadrul procedurii judiciare, s-a aflat că Niță, în vârstă de 45 de ani, fusese condamnat pentru tentativă de omor în România în 2009 și ulterior ispășise o pedeapsă de șapte ani de închisoare.
De asemenea, a avut condamnări anterioare în România pentru furt calificat și tâlhărie în 1998, furt calificat în 1999 și furt în 2016. În plus, el s-a confruntat cu acuzații de furt în Franța în 2003 și acuzații de efracție în Franța în 2021, care s-au terminat cu închisoare.
În vârstă de 31 de ani, Petre a primit în 2019 o avertizare de la poliția din West Midlands pentru furt. De asemenea, a avut condamnări în România pentru furt calificat în 2008 și pentru procurarea de persoane pentru prostituție, ceea ce a dus la trimiterea sa la penitenciar în 2010. De asemenea, el a fost închis pentru înșelăciune în 2020.
Șeitan, în vârstă de 22 de ani, a avut o condamnare anterioară pentru furt, comis în România.
Instanța a fost informată că inculpații au susținut că au acționat sub îndrumarea unei alte persoane. Lachlan Stewart, avocatul reprezentându-l pe Niță, a dezvăluit că are o soție și patru copii în România care trăiau în condiții proaste.
El a explicat: „Regretă profund acțiunile sale și își oferă scuze sincere. A venit aici cu intenția de a-și găsi de lucru pentru a-și întreține familia și copiii. Cu toate acestea, angajarea promisă nu s-a materializat și a cedat în urma abuzului de droguri și alcool”.
Avocatul a adăugat că Niță a găsit viața în închisoare extrem de provocatoare din cauza incapacității sale de a comunica cu colegii deținuți sau cu ofițerii, deoarece nu cunoștea limba engleză. De asemenea, a dezvăluit că Niță s-a angajat în acțiuni de autovătămare.
Kate Barnes, avocata care îi reprezintă pe Petre și Șeitan, a declarat că ambii bărbați au ajuns în Marea Britanie cu intenția de a-și asigura un loc de muncă legitim pentru a-și întreține familiile.
Cu toate acestea, atunci când perspectivele lor de muncă s-au diminuat, ei au fost introduși în noțiunea de a participa la spargeri. Avocata celor doi a subliniat că și-au luat măsuri de precauție pentru a se asigura că proprietățile vizate sunt neocupate și au transmis rușinea și remușcarea pentru acțiunile lor.
Instanța a fost informată că decizia privind eventuala extrădare va reveni Ministerului de Interne după executarea pedepselor respective.