Jandarmii din orașul francez Toulouse au pus capăt furturilor în serie comise de un grup infracțional compus din patru cetățeni români, dintre care un minor.

După cum relatează publicația LADEPECHE.fr, cei patru sunt autorii spargerii unor magazine, în principal ale furnizorilor de telefoane mobile.

- Continuarea după publicitate -

Spargerea comisă săptămâna trecută asupra unui magazin SFR din Castres (departamentul Tan) a marcat o cotitură decisivă pentru jandarmii francezi.

O bandă formată din patru persoane, a fost reținută în zorii zilei de vineri, 4 august, de forțele de jandarmerie din Toulouse, în colaborare cu personalul Psig din grupul departamentului Haute-Garonne.

Operațiunea, meticulos orchestrată de oamenii legii, a dus la capturarea infractorilor după ce i-au prins în flagrant, în timp ce furau aproximativ cincizeci de telefoane.

- Continuarea după publicitate -

Cele mai multe dintre aceste dispozitive au fost găsite în posesia unui bărbat de 30 de ani, identificat ca fiind „creierul” acestei bande care manifestase activitate susținută în ultimele luni.

În ciuda încercării sale de a susține că aceste telefoane i-au fost încredințate de o „cunoștință” tocmai în mijlocul nopții, înainte de a recunoaște, în timpul custodiei sale, implicarea sa în diverse jafuri.

Anchetatorii lucrează din iunie la mandatul al judecătorului de instrucție din Toulouse, Fabien Terrier. Suspiciunile care cântăresc asupra acestor persoane includ cel puțin cinci cazuri de spargeri care vizează mărci specializate în telefonie mobilă.

Țintele hoților au inclus două spargeri în localitatea Labege (departamentul Haute-Garonne), precum și un furt de la un reseller al renumitului brand Apple.

În plus, un magazin Orange din Mazamet (departamentul Tarn), un magazin SFR din Pamiers (departamentul Ariege) și un alt stabiliment din Castres au fost vizate de conaționalii noștri înainte de a fi arestați.

- Continuarea după publicitate -

Investigațiile efectuate asupra acestei bande au făcut posibilă stabilirea unei legături cu atacul comis împotriva unui magazin de bijuterii din centrul comercial Fenouillet, la nordul orașului Toulouse.

În decembrie anul trecut, imediat după sărbătorile de Crăciun, un jaf violent le-a permis infractorilor să sustragă bijuterii de zeci de mii de euro, totul în mai puțin de zece minute.

Ceea ce distinge în mod deosebit aceste serii de spargeri, răspândite între decembrie și august, este utilizarea mașinilor furate pe post de „berbeci” la spargerea vitrinelor magazinelor vizate.

Această metodă, care era foarte populară la începutul anilor 2000, dispăruse treptat din cauza îmbunătățirilor aduse sistemelor de securitate ale unităților comerciale.

Aceste avantaje tehnologice nu i-au descurajat însă pe infractori, care au reușit să ocolească măsurile de protecție ale magazinelor folosind mașini furate pentru a sparge geamurile groase și draperiile metalice.

- Continuarea după publicitate -

În mod ciudat, aceste vehicule erau exclusiv de origine italiană, de la mărcile Fiat și Alfa-Romeo, ceea ce sugerează că infractorii au descoperit o vulnerabilitate în caracteristicile de securitate ale acestor modele.

După ce au fost ținuți în custodia poliției timp de patru zile, suspecții, asistați de avocații Katia Oudizz-Nakache, Djamel Bouguessa și Pierre Le Bonjour, au fost acuzați oficial pentru tâlhărie calificată într-o bandă organizată și pentru implicarea lor într-o grup infracțional.

Cei patru inculpați au fost deocamdată trimiși în arest preventiv. Ancheta s-ar putea extinde și asupra altor spargeri similare, care au avut loc în ultimele luni pe teritoriul Franței.