Un grup de români, format din membrii unui ansamblu de muzică și dansuri populare românești, se plimbau liniștiți prin celebra Time Square din centrul metropolei New York, în dimineața zilei de miercuri, 12 iulie, când un individ periculos îi urmărea în tăcere, ținând în mână lama amenințătoare a unui cuțit.

După cum relatează Daily Mail, atmosfera senină a conaționalilor noștri era pe cale să fie spulberată de o amenințare de neimaginat. Soarta a vrut însă altceva, deoarece Richard Moore, un fotograf american cu ochi ageri, a surprins momentul teribil ce se desfășura chiar în fața lui.

- Continuarea după publicitate -

Cocoțat pe o bancă de granit, bărbatul dezlănțuit și-a etalat arma cu un aer de nebunie, tulburând trecătorii nevinovați care se aventurau prea aproape. Țipetele sale inexplicabile au răsunat de-a lungul aglomeratei străzi Broadway, în jurul orei 10 dimineața. Acest spectacol grotesc nu a scăpat atenției fotografului, rezident în cartierul Hell’s Kitchen.

O presimțire de rău augur a apărut în mintea acestuia, în timp ce acesta se apropia cu precauție de scenă. Observând comportamentul haotic al bărbatului, fotograful Moore a asistat la coborârea sa bruscă de pe bancă, cu privirea fixată asupra românilor îmbrăcați în costume populare care continuau să se plimbe liniștiți, inconștienți de pericolul iminent care se ascundea în spatele lor.

Într-o mână, individul tulburat strângea cuțitul, în timp ce cu cealaltă mână l-a cuprins după umeri pe un cântăreț român. Profitând de ocazie, fotograful a surprins rapid întâlnirea tensionată cu ajutorul propriului obiectiv.

- Continuarea după publicitate -
Sursa foto: Daily mail

Acest incident terifiant s-a desfășurat pe fundalul unui sondaj efectuat recent de Colegiul Siena, care a dezvăluit o statistică alarmantă: 41% dintre new-yorkezi au mărturisit că nu s-au simțit niciodată atât de fricoși pentru siguranța lor personală.

Majoritatea lor a recunoscut că fenomenul criminalității a devenit o preocupare îngrijorătoare, catalogată fie ca „extremă” fie „oarecum” gravă. Totuși, primarul Eric Adams a ales să minimizeze rezultatele sondajului, acuzând mass-media pentru senzaționalizarea criminalității și exacerbarea anxietății publice.

Instantaneele fotografului american înfățișează un bărbat neidentificat, îmbrăcat într-o ținută de culoare roșie vibrantă care ținea în mână o lamă de peste 15 cm, afișând un evident aer de răutate.

Abordarea lui ascunsă a culminat cu acel moment înfiorător, când a pus neinvitat mâna pe umărul interpretului din spatele grupului, ceea ce a dat fiori pe coloana vertebrală a oricărui martor. Temându-se de ce e mai rău, Moore nu a putut să nu recunoască gravitatea situației.

Din fericire, la fel de brusc pe cât își începuse acțiunea, bărbatul care mânuia cuțitul s-a retras în mod inexplicabil, și s-a întors în locul lui solitar de pe banca de granit.

- Continuarea după publicitate -

Copleșit de intensitatea situației, fotograful a sunat prompt 911, plin de un sentiment profund de presimțire. A înțeles prea bine că următoarea întâlnire ar putea declanșa o tragedie de neimaginat.

Timpul abia trecea în timp ce aștepta cu răbdare sosirea forțelor de ordine, trecuseră aproape 12 minute chinuitoare înainte ca aceștia să sosească în sfârșit.

Asistând la intervenția rapidă a poliției, fotograful a răsuflat uşurat. Abordarea lor a fost calculată, executând operațiunea din spate, neutralizând cu precauție amenințarea cuțitarului fără a exacerba pericolul.

Detaliile evenimentelor ulterioare au rămas oarecum neclare privirii fotografului. Nesigur dacă ofițerii au reușit să apuce cuțitul sau dacă atacatorul l-a scăpat din proprie voință, a fost mirat de rezoluția pașnică și rapidă.

Polițiștii au gestionat situația cu un profesionalism remarcabil, asigurând atât siguranța individului tulburat, cât și a celor din jur.

- Continuarea după publicitate -
Sursa foto: Daily mail

Investigațiile ulterioare l-au identificat pe individul cu cuțit ca fiind Dequon Messiah, un tânăr de 22 de ani. NYPD (poliția din New York) l-a arestat imediat, sub acuzațiile de amenințare, hărțuire și deținere criminală a unei arme.

Acest incident terifiant, proaspăt în memoria colectivă, servește ca o reamintire înfricoșătoare a pericolelor care se pot manifesta chiar și în cele mai publice și celebre spații.

Recentul eveniment reprezintă un ecou îngrijorător al unui atac anterior asupra forțelor de menținere a păcii din Times Square, în timpul ajunul Anului Nou precedent.

În acea noapte fatidică, ofițerii au fost atacați brutal de un extremist care mânuia o macetă. Trevor Bickford, un adolescent radicalizat din statul american Maine, a a atacat trei polițiști la intersecția dintre West 52nd Street și Eighth Avenue, cu câteva momente înainte de ora 21:30 a ultimei zile din 2022.

Acuzat atât de infracțiuni federale, cât și de stat, inculpatul de 19 ani, sfidător în atitudinea sa, a pledat nevinovat, perpetuând neliniștea care continuă să stăpânească conștiința metropolei americane.

- Continuarea după publicitate -