Un cuplu de români fără adăpost și-au stabilit o reședință permanentă pe una dintre cele mai exclusiviste străzi din Londra, Park Lane, unde prețul mediu al unei proprietăți se ridică la aproximativ 12 milioane de lire sterline, potrivit publicației Daily Mail.

Aurel Roman, în vârstă de 39 de ani, și partenera sa de aceeași naționalitate, Larisa, au ridicat un cort de patru persoane în zona verde din centrul celor două sensuri de mers ale autostrăzii divizate Mayfair, în ciuda instrucțiunilor poliției de a părăsi locul.

- Continuarea după publicitate -

În ultimele trei luni, ei și-au păstrat locația, iar povestea lor este o dovadă a deciziei conaționalilor noștri de a supraviețui împotriva oricărui pronostic nefavorabil, potrivit jurnaliștilor de la Daily Mail.

Aurel a sosit legal in Marea Britanie din Romania, și își susține cu fermitate dreptul de a rămâne. Când a fost întrebat despre decizia sa de a face din Park Lane casa sa, el a răspuns cu mândrie: „Aceasta este noua mea casă și nu trebuie să plătesc nimănui un ban pentru asta”.

- Continuarea după publicitate -

Deși a recunoscut că ar putea încălca unele legi, el a precizat că nu au altă opțiune. După ce a arătat vizele de intrare în Marea Britanie trecute în pașapoarte, el a dezvăluit că și-au lăsat copiii (fiecare are câte un fiu și o fiică) în grija foștilor parteneri.

Dar de ce Park Lane, au întrebat jurnaliștii, una dintre cele mai opulente zone din Marea Britanie? Românul a explicat: „Larisa și cu mine suntem cerșetori. Acesta este un loc bun pentru a ajunge la Victoria Station și Oxford Street pentru a cere oamenilor bani”.

El a vorbit despre amabilitatea londonezilor care de obicei le oferă sprijin, dar a explicat și că unii trecători i-au răspuns cu ostilitate și l-au admonestat ca să-și „găsească de lucru”.

Aurel Roman și Larisa

În ciuda dorinței sale de a lucra, Roman se confruntă cu o provocare descurajantă, deoarece toate documentele sale importante i-au fost furate din cort, astfel încât a rămas în imposibilitate de a accesa un job obișnuit.

„Ce să fac?” a fost pledoaria sa pentru situația în care se află. În locuința lor improvizată, cei doi dorm într-un cort minuscul de culoare verde, cu cel de patru persoane deasupra, străduindu-se să-și facă viața cât mai confortabilă.

- Continuarea după publicitate -

Angajamentul față de noua lor locuință este evident, deoarece Larisa adoră să hrănească porumbeii și a improvizat o mică grădină cu flori, pentru a avea un sentiment de familie în locuința lor neobișnuită.

În schimb, oficialii din apropierea imobilelor de lux au instalat preventiv capcane pentru a combate paraziții, iar unii șoferi din mașinile de lux îi batjocoresc cu diferite înjurături în timp ce trec pe lângă ei.

Larisa, care nu vorbește engleza, vrea ca oamenii să știe că ei sunt persoane cu inimă bună, care pur și simplu luptă să supraviețuiască fără să facă rău cuiva. Prezența lor pe Park Lane scoate la lumină realitățile dure cu care se confruntă cei care trăiesc la periferia societății.

- Continuarea după publicitate -

De-a lungul timpului, persoanele fără adăpost care și-au stabilit reședința acolo au fost asociate cu infracțiuni precum furtul din buzunare și comportamentul antisocial.

Însă cei doi români se bazează pe cafenelele locale și pe organizațiile caritabile pentru sprijin și sunt profund îngrijorați de îndurarea unei ierni friguroase, deoarece se așteaptă să rămână acolo până la Anul Nou.

Vizavi de cortul lor se află clădiri de lux precum hotelurile Park Lane Hilton și The Dorchester, unde tarifele camerelor pot depăși lejer 1.000 de lire sterline pe noapte.

Străzile din jur sunt circulate de vehicule de ultimă generație, cum ar fi McLaren, Bentley și Ferrari, iar un showroom Aston Martin își expune cu mândrie modelele lângă hotelul de cinci stele Grosvenor House.

- Continuarea după publicitate -

Aurel a recunoscut nepotrivirea lor în zona respectivă dar a rămas hotărât. „Mult noroc pentru ei. În această viață, nu voi avea niciodată acești bani. Dar supraviețuim și rămânem fericiți”, a explicat el.

Pentru a atrage empatia londonezilor, cei doi  folosesc bucăți de carton cu mesaje scrise de mână atunci când cerșesc bani. Hotărârea lor de a supraviețui și de a avea o viață stabilă în mijlocul opulenței este un contrast puternic cu opulența din jur.

Povestea celor doi români nu este unică pe Park Lane. Un alt călător, poreclit „Keef”, care provine din Scoția, și-a stabilit de asemenea o prezență în zonă, descriindu-o drept a doua sa casă.

Keef

El a recunoscut potențialele pericole ale străzilor pe timp de noapte, dar a menționat dificultățile cu care se confruntă persoanele care numesc Park Lane reședința lor temporară.

Un alt român, George Roman, în vârstă de 60 de ani, care nu vorbește engleza, a montat și el un cort în apropiere. În căutarea unei slujbe, el a accentuat interesul persoanelor fără adăpost pentru această zonă.

- Continuarea după publicitate -
George Roman

Ca răspuns la această problemă în curs de soluționare, un purtător de cuvânt al Consiliului Local Westminster a subliniat angajamentul lor de a lupta împotriva lipsei de adăpost și a somnului în condiții vitrege.

El a menționat cheltuiala anuală a șapte milioane de lire sterline pe servicii de sprijin celor care dorm în condiții vitrege, oferind paturi sigure la pensiune și sprijin celor care se confruntă cu dependența de alcool sau droguri.

În ciuda eforturilor autorităților de a reduce acest flagel, tot mai multe persoane ajung pe străzi. Purtătorul de cuvânt a conchis: „Indiferent de motivele pentru care oamenii ajung pe stradă, Consiliul Local Westminster este acolo pentru a sprijini indivizii cu o cale către o viață mai bună”.

Sursa foto: Daily Mail

- Continuarea după publicitate -