Pe 17 mai, în plină zi, a avut loc un jaf îndrăzneț într-o zonă de serviciu din localitatea spaniolă La Muela, provincia Zaragoza (comunitatea autonomă Aragon). Potrivit publicației spaniole Heraldo, doi bărbați s-au apropiat de un camion Amazon parcat și au început să transfere colete într-o dubă neagră staționată lângă camion.

Ulterior s-a dovedit că cei doi suspecți furau mărfuri care fuseseră încărcate la centrul logistic Plaza Imperial pentru a fi transferate într-un alt depozit Amazon din provincia Toledo (comunitatea autonomă Castilia-La Mancha). Printre articolele furate s-a găsit telefoane mobile, îmbrăcăminte și pantofi sport, ochelari de soare, rechizite de birou și chiar încălzitoare de biberoane.

- Continuarea după publicitate -

Clienții unei benzinării din apropierea jafului au realizat însă ce se întâmplă sub ochii lor și au alertat imediat Garda Civilă care a reușit să-i prindă pe hoți în flagrant. Ulterior, anchetatorii au descoperit că nu doar cei doi suspecți au fost implicați în jaf, ci și proprietarul camionului, un bărbat de origine română care a condus întreaga operațiune.

Potrivit unor surse judiciare, Judecătoria de Instrucție nr. 8 din Zaragoza a deschis un dosar penal împotriva transportatorului român, identificat drept Daniel Albert D., conaționalului său Răzvan George G., și a unui spaniol, Daniel S. M.

În momentul în care patrula Gărzii Civile a ajuns la fața locului, i-au reţinut iniţial pe ultimii doi suspecți care nu au putut justifica prezența coletelor Amazon din duba lor, un Renault Master cu numere de înmatriculare bulgare.

- Continuarea după publicitate -

Românul abia vorbea limba spaniolă, în timp ce spaniolul a încercat să se sustragă la întrebările agenților, precizând că i s-a cerut doar să mute duba din zona de service la o adresă din La Muela. Când a fost întrebat cine a comandat-o de la el, acesta a susținut că este vorba de proprietarul camionului care transporta marfa Amazon.

Agenții i-au cerut numărul de telefon și l-au sunat pe proprietar pentru mai multe informații, dar acesta a susținut că nu știe nimic, a fost evaziv și în cele din urmă a închis.

Însă la percheziționarea dubei, agenții au găsit nu doar marfa furată, ci și o chitanță de achiziționare motorină datată cu ziua precedentă, pe numele lui Daniel Albert D., întrucât acesta era cel care plătise combustibilul. Ulterior, a reieșit faptul că duba neagră aparținea soției acestuia.

Garda Civilă a contactat Amazon pentru a clarifica ce s-a întâmplat, iar unul dintre angajați a confirmat că pachetele găsite în dubă aparțin companiei. În plus, cel de-al treilea suspect, Daniel Albert D., a fost descoperit că a încărcat camionul la depozitul Plaza între orele 12:54 și 15:17 pe 17 mai. Prin urmare, furtul s-a produs la scurt timp după ce acesta a părăsit depozitul.

Deși nu se făcuse pe moment un calcul exact, personalul Amazon a estimat că valoarea mărfurilor furate ar depăși 20.000 de euro. Aceste colete nu erau destinate livrărilor individuale, deoarece transportatorul avea sarcina de a le duce de la depozitul Zaragoza la un alt depozit al companiei situat din orașul Illescas, în provincia Toledo.

- Continuarea după publicitate -

În urma cercetărilor efectuate, Garda Civilă a procedat la arestarea transportatorului român, care avea și un mandat european de arestare emis în țara sa natală. În ceea ce privește complicii săi, anchetatorii au descoperit că și ei aveau numeroase dosare pentru infracțiuni contra proprietății. Pe lângă coletele furate, în dubă au fost găsite mănuși, măști și diverse alte unelte utilizate în mod obișnuit pentru a comite jafuri prin efracție.

Acest caz dezvăluie un plan bine coordonat de a fura mărfuri de la Amazon. Infractorii au profitat de ocazie în timp ce camionul era parcat și au transferat pachetele într-o dubă, aparent cu intenția de a le duce în altă parte pentru vânzare sau distribuire ilegală. Din fericire, datorită reacției rapide a clienților benzinăriei și intervenției Gărzii Civile, jaful a fost descoperit și vinovații au fost arestați.

Cooperarea dintre autoritățile judiciare, Garda Civilă și compania afectată, a fost crucială pentru clarificarea faptelor și aducerea celor responsabili în fața justiției. Acest incident evidențiază importanța securității în transportul și logistica mărfurilor, mai ales în contextul companiilor de comerț electronic, unde furtul de pachete poate provoca pierderi importante.

Odată cu arestarea celor implicați și deschiderea dosarului penal, este de așteptat să aibă loc un proces pentru stabilirea responsabilităților și sancțiunilor corespunzătoare. Acest eveniment servește ca un memento că furtul și activitatea infracțională nu sunt tolerate, iar autoritățile și companiile sunt pregătite să colaboreze pentru a asigura siguranța mărfurilor și a proteja interesele tuturor celor implicați în lanțul de aprovizionare.

- Continuarea după publicitate -