Autoritățile orașului canadian Laval (Quebec) au anunțat reținerea a cinci persoane de naționalitate română, cu vârste cuprinse între 27 și 42 de ani, și confiscarea unei sume consistente de numerar, precum și unei cantități substanțiale de mărfuri furate de acestea.

După cum relatează publicația canadiană Montreal Gazette, în urma unui pont primit acum trei luni cu privire la o operațiune organizată de furt care viza magazinele de electronice, serviciul de poliție din Laval, în colaborare cu Agenția pentru Serviciile de Frontieră din Canada, a descoperit o rețea de cazuri interconectate.

- Continuarea după publicitate -

Printr-o examinare a modului de operare al rețelei infracționale, poliția Laval a stabilit că suspecții erau asociați cu grupuri de crimă organizată românești care operau în Quebec și Ontario.

Hoții vizau în mod special lanțurile de magazine cu vânzări cu amănuntul care comercializau îmbrăcăminte, hardware pentru computere, echipamente sportive și articole de îmbrăcăminte de lux. Numai în Quebec, valoarea bunurilor furate a depășit 70.000 de dolari.

După identificarea mai multor suspecți, anchetatorii au efectuat o percheziție în districtul Chomedey din Laval, care a dus la confiscarea a 15.000 de dolari în numerar și obiecte furate în valoare de 40.000 de dolari.

- Continuarea după publicitate -

Aceste bunuri erau destinate exportului în România. Suspecții, care sunt stabiliți în Canada în urma cererilor ca refugiați, se presupune că au plănuit de luni de zile să fure cât mai multe produse electronice și îmbrăcăminte de lux, înainte de a părăsi Canada.

Dintre persoanele arestate, Laurențiu Baicu, de 37 de ani, rămâne în arest, în timp ce Tiberius Leonard Miron, de 40 de ani, a fost eliberat în anumite condiții după ce a ajuns in fața instanței.

Claudia Macu, Vijai Alexe și Ionel Nițu, cu vârste cuprinse între 32 și 42 de ani, au fost și ei eliberați cu anumite condiții. Alți doi inculpați, Valter Ionuț Alexe, 29 de ani, și Timotei Ion, 27 de ani, sunt în prezent căutați de polițiștii canadieni, iar pentru arestarea lor au fost emise mandate.

Timotei Ion și Valter Ionuț Alexe. Sursa foto: Montreal Gazette

Cei doi se confruntă cu mai multe acuzații, inclusiv furtul unor sume de peste 5.000 de dolari și deținerea de bunuri furate de peste 5.000 de dolari.

În plus, unele persoane au fost reținute de Agenția pentru Serviciile de Frontieră din Canada, deoarece se confruntă cu deportarea iminentă în România. Anchetatorii bănuiesc că ar putea exista furturi suplimentare legate de acest grup infracțional.

- Continuarea după publicitate -

Poliția din Laval îndeamnă potențialele victime sau persoanele cu informații despre banda de hoți să se prezinte și să o contacteze în mod confidențial la numerele de telefon: 450-662-4636 sau 911, cu numărul de dosar LVL 230313-030.