Garda Civilă din Alicante a arestat recent doi români, de 52 și respectiv 53 de ani, cărora li se atribuie responsabilitatea a trei jafuri prin efracție comise în localitățile spaniole Pedreguer, Xixona și Benissa din provincia Alicante (comunitatea autonomă Valenciană).

După cum relatează publicația Levante El Mercantil Valenciano, au fost confiscate diverse unelte furate în valoare de 6.000 de euro, dintre care majoritatea au fost restituite proprietarilor de drept. Cercetările sunt încă deschise, așa că nu este exclus ca acești infractori să fie implicați și în alte tâlhării comise în zonă.

- Continuarea după publicitate -
Sursa foto: Levante El Mercantil Valenciano

Evenimentele s-au petrecut în dimineața zilei de 14 iunie, când agenții de Securitate Cetățeană de la Postul Principal al Gărzii Civile Altea au efectuat un punct de control al vehiculelor și persoanelor în zona Sierra Altea, cu scopul de a preveni spargerile în locuințele din zona respectivă.

În timpul verificărilor, o mașină a fost oprită, iar cei doi ocupanți ai săi au atras atenția agenților prin atitudinea lor suspectă. Cei doi români aveau antecedente penale extinse legate de infracțiuni contra proprietății, purtau îmbrăcăminte închisă la culoare și aveau asupra lor lanterne și binoclu. În aceste condiții, vehiculul a fost verificat în detaliu.

În portbagaj, agenții Gărzii Civile au descoperit diverse unelte de lucru, evaluate la aproximativ 6.000 de euro. Pasagerii vehiculului nu au putut oferi o explicație coerentă despre originea acestor obiecte și s-au contrazis între ei când au încercat să dea explicații. În consecință, au fost reținuți și apoi fost transferați la cazarma Gărzii Civile Altea, pentru a clarifica proveniența și posesia uneltelor.

- Continuarea după publicitate -

Odată ajunse în incinta cazărmii, obiectele găsite au fost examinate cu atenție și s-au făcut demersuri pentru a se stabili originea lor. La control, agenții au observat o plăcuță cu inițiale și cifre la care se refereau ca la un număr de telefon.

După ce au intrat în contact cu responsabilul unei firme de închiriat scule pentru construcții, s-a constatat că aceste obiecte au fost închiriate de către o firmă de construcții care habar nu avea că a fost victima unui jaf, în timpul unei lucrări desfășurate în municipiul Pedreguer.

Această anchetă a permis agenților să stabilească o conexiune între unele dintre uneltele confiscate și alte două jafuri care s-au petrecut în localitățile Xixona și Benissa.

Odată ce participarea celor doi infractori la cele trei jafuri prin efracție a fost dovedită, aceștia au fost predați Judecătoriei Benidorm. Autoritatea judiciară a decretat eliberarea lor cu acuzații, în așteptarea încheierii procesului.

Garda Civilă a procedat la returnarea unei mari părți din instrumentele furate proprietarilor de drept. Însă cercetările continuă, așa că nu poate fi exclusă implicarea acestor infractori în alte tâlhării comise în zonă.

- Continuarea după publicitate -

Prin această acțiune, Garda Civilă subliniază importanța efectuării unui inventar detaliat al întregului material folosit în lucrări, inclusiv numere de serie, mărci și modele, și, dacă este posibil, realizarea unei documentații fotografice. Acești pași simpli pot fi esențiali în identificarea rapidă a proprietarilor de drept în caz de pierdere sau furt.