Ioan Manolache și George Bălan, doi români în vârstă de 35 și respectiv 28 de ani, au pledat vinovați în cursul unei audieri efectuate luni, 7 august, la Tribunalul Worcester, după ce au recunoscut spargerea unor locuințe din localitatea engleză Kempsey (Worcestershire) și furtul unor ceasuri foarte scumpe.

Așa cum relatează publicația locală Worcester News, oamenii legii au reușit să blocheze fuga hoților în orașul Worcester, înconjurând strategic vehiculul acestora cu mașinile lor, cu sau fără însemnele poliției.

- Continuarea după publicitate -
Ioan Manolache. Sursa: Worcester News

Arestați pe loc, cei doi hoți se confruntă în prezent cu riscul de a fi încarcerați și expulzați din Regatul Unit, în funcție de durata pedepselor pe care le vor primi, conform verdictului ce va fi dat luna viitoare la Tribunalul Worcester.

Reținerea lor a avut loc pe Henwick Road din St John’s (o suburbie a orașului Worcester), unde forțele de ordine au organizat o intervenție inteligentă, prin care mașina hoților a fost imobilizată printr-un efort coordonat al oamenilor legii.

De-a lungul activității lor infracționale, hoții au reușit să fure ceasuri Rolex și Breitling de o valoare considerabilă. Din fericire, aceste ceasuri scumpe au fost recuperate cu succes și sunt pe punctul de a fi returnate proprietarilor de drept.

- Continuarea după publicitate -
Ceas Rolex furat de inculpați. Ioan Manolache. Sursa: Worcester News

Modelul specific de ceasuri Rolex sustrase, cunoscut sub numele de „Rolex Oyster Perpetual Date Just”, sunt la vânzare online cu prețuri cuprinse între 5.700 și 33.524 de lire sterline.

Ultimul jaf a avut loc luni, 3 iulie, la o reședință de pe Main Road, Kempsey, iar altul vineri, 30 iunie, la Symbiosis House de pe Bestmans Lane, Kempsey.

Ambii autori, care nu au o reședință permanentă, rămân în custodie și urmează să se înfățișeze în fața instanței joi, 7 septembrie, pentru condamnare.

Pledoariile lor de vinovăție au fost înregistrate în cursul unei audieri efectuate luni, 7 august, la același Tribunal Worcester, după o întârziere datorată lipsei unui translator în limba română, necesar ambilor inculpați.

George Bălan. Ioan Manolache. Sursa: Worcester News

Agentul detectiv Will Goodsell de la poliția West Mercia a afirmat: „Și-au recunoscut vinovăția și sunt legați de mai multe infracțiuni regionale. Prioritatea noastră este să returnăm rapid bunurile furate proprietarilor de drept”.

- Continuarea după publicitate -

Conform prevederilor legale britanice, orice cetățean străin, cu excepția celor irlandezi, se poate confrunta cu deportarea dacă este condamnat pentru o infracțiune penală care are ca rezultat o pedeapsă privativă de libertate de cel puțin 12 luni.

În mod alternativ, Secretarul de Stat (un ministru de rang înalt, responsabil de un departament guvernamental) deține autoritatea de a considera deportarea unui cetățean străin necesară pentru a păstra bunăstarea publică.

Această lege se referă nu numai la infractorul individual, ci se extinde și la soțul, partenerul civil sau la copiii cu vârsta sub 18 ani, dacă sunt asociați cu un cetățean străin supus ordinului de deportare.