Alin Rezeș, în vârstă de 28 de ani, Adi Călin, de 32 de ani, și Silviu Moraru, de 21 de ani, trei tineri de naționalitate română s-au confruntat la Tribunalul din Belfast (Irlanda), cu acuzații de furt, tentativă de furt și manipularea bunurilor furate.

După cum relatează publicația The Irish News, instanța irlandeză a auzit că un grup de români au ales mai multe supermarketuri din Belfast, cu intenția de a fura băuturi alcoolice în valoare de aproximativ 4.000 de lire sterline.

- Continuarea după publicitate -

Potrivit declarațiilor făcute în instanță, unul dintre inculpați a susținut că numeroasele sticle de băuturi spirtoase puse în cărucioarele de cumpărături în timpul presupuselor lor infracțiuni din data de 20 iunie au fost destinate consumului personal.

Însă cererea lor de cauțiune a fost respinsă de instanță. Procurorii au susținut că cei trei indivizi au sustras 30 de sticle de băuturi spirtoase, evaluate la 700 de lire sterline, dintr-un magazin Tesco din Knocknagoney, o suburbie situată în estul Belfastului.

La scurt timp după aceea, ei au sustras alte sticle cu băuturi alcoolice în valoare de 560 de lire sterline de la un magazin Asda din Dundonald, înainte de a pleca într-o mașină BMW.

- Continuarea după publicitate -

Acuzarea a susținut că după câteva ore, inculpații au încercat raiduri similare în alte sucursale Tesco și Asda din Newtownbreda și Ballyclare.

Însă planurile lor au fost dejucate atunci când au fost confruntați cu personalul de securitate vigilent, care i-a forțat să abandoneze cărucioarele pline cu o cantitate considerabilă de băuturi alcoolice, în valoare de mii de lire sterline.

Călin, cu domiciliul în Dunvile Meadow, Navan, Co Meath, a fost reținut împreună cu Rezeș și Moraru, care nu aveau domiciliu fix în zona Dublin. Arestarea lor a avut loc după ce poliția a interceptat BMW-ul în orașul Antrim.

În timpul percheziției vehiculului, autoritățile au descoperit cantități importante de băuturi alcoolice și cinci unelte tăietoare de sârmă.

În cursul procedurii judiciare, Michael Boyd, avocatul apărării a informat judecătorul că unul dintre reclamanți a susținut că bunurile furate erau exclusiv pentru uz personal, deoarece prețurile alcoolului în Irlanda de Nord erau comparativ mai ieftine decât în ​​Republica Irlanda.

- Continuarea după publicitate -

Totuși, după ce s-a opus cauțiunii, avocatul a subliniat că respectiva cantitate de băuturi spirtoase a depășit ceea ce ar putea fi considerat în mod rezonabil pentru uz personal.

Avocatul apărării a declarat că unii dintre clienții săi au recunoscut parțial acuzațiile. El a explicat că au lucrat în domeniul construcțiilor și au împrumutat o mașină pentru o excursie de o zi, departe de orașul Navan (County Meath).

El a recunoscut însă importanța valorii bunurilor furate, recunoscând că aceasta nu poate fi neglijată. În cele din urmă, cererea de eliberare pe cauțiune a fost respinsă din cauza temerilor că cei trei inculpați ar putea recidiva sau nu se vor prezenta la proces.

Judecătorul McFarland a remarcat că a existat un caz „prima facie” puternic împotriva lor, ceea ce înseamnă că ei s-au angajat într-o desfășurare care a vizat diverse supermarketuri din zona Belfast.

Un caz „prima facie” este o evaluare timpurie a instanței pentru a determina dacă acuzarea poate merge mai departe pentru a judeca pe deplin inculpatul pentru infracțiunea comisă.

- Continuarea după publicitate -

Judecătorul a estimat că valoarea totală a presupuselor bunuri furate se ridica la o valoare totală de 4.000 de lire sterline, pe baza unor calcule aproximative.