O româncă de 40 de ani a fost arestată în orașul spaniol Palma de Mallorca (Insulele Baleare) împreună cu soțul ei argentinian, de 56 de ani, pentru exploatarea unor muncitori fără acte într-un depozit industrial din zona stației de metrou Son Castello.

Potrivit publicației spaniole OK Diario, cei doi soți au fost arestați pe data de 14 iunie. Aceștia erau responsabili de conducerea unor firme care se ocupau cu servicii de tinichigerie și vopsitorie auto, precum și de cumpărarea și vânzarea de mașini second-hand.

- Continuarea după publicitate -

La începutul lunii iunie, Unitatea Împotriva Rețelelor de Imigrare și Falsităților de Documente (UCRIF) a primit un semnal de alarmă referitor la un depozit din Son Castello, unde muncitorii intrau la lucru la ora 7:00 dimineața și nu părăseau locul de muncă până la ora 19:00, întrucât ușile depozitului erau închise în acest interval și nu le era permis să iasă.

La descinderea agenților Poliției Naționale, trei bărbați efectuau activități clandestine de reparație și vopsire a caroseriilor auto, deoarece niciunul dintre ei nu avea documentele necesare pentru a lucra legal în Spania.

Cei doi soți profitau de situația acestora, plătindu-le maxim trei euro pe oră. În plus, în interiorul depozitului erau instalate camere de securitate, care le permiteau să supravegheze personalul.

- Continuarea după publicitate -

De asemenea, acestea erau activate și în exterior, pentru a observa sosirea oricărei inspecții din partea autorităților de muncă sau a poliției, astfel încât să poată avertiza muncitorii să plece printr-o ieșire din spatele depozitului.

În plus, conaționala noastră avea responsabilitatea unei firme de vânzări mașini second-hand, situată în Palma. Poliția Națională a precizat că cei doi soți aveau o organizare perfectă: bărbatul se ocupa de repararea și vopsirea mașinilor, iar femeia de vânzarea lor ulterioară.

Miercuri, 14 iunie, agenții au efectuat o percheziție atât în depozitul complexului industrial, cât și la firma de vânzări auto, unde au găsit trei muncitori aflați în situație ilegală în Spania. De asemenea, au fost localizați până la cinci alți muncitori, care nu erau înregistrați la Securitatea Socială.

Cuplul s-a folosit de oameni proveniți din țări din estul Europei pentru a-i exploata în muncă. Odată ce aceste persoane aveau posibilitatea de a se angaja legal, cei doi soți nu le ofereau contracte de muncă și le spuneau să-și caute de lucru în altă parte.

De asemenea, inculpații le făceau promisiuni false, afirmând că dacă vor lucra cu ei câțiva ani, le vor facilita obținerea documentelor legale necesare unui contract de muncă.

- Continuarea după publicitate -

Poliția Națională a subliniat că argentinianul are la activ aproximativ opt dosare, unele dintre ele fiind legate de evenimente similare. După investigarea faptelor, cuplul a fost arestat sub acuzația de încălcare a drepturilor lucrătorilor.