Marian Toader, românul de 30 de ani suspectat de uciderea spaniolului José María Sánchez Galán într-o dispută legată de droguri, a fost găsit vinovat în unanimitate de cei nouă membri ai juriului popular de la Tribunalul din Toledo (comunitatea autonomă Castilia-La Mancha)

Marian Toader și avocatul său.

După cum dezvăluie publicația locală ABC Toledo, crima a avut loc în localitatea San Pablo de Los Montes (provincia Toledo) pe 4 octombrie 2020. De asemenea, unul dintre ceilalți doi inculpați, spaniolul Jesús Moreno Delgado, poreclit „Musca”, a fost găsit vinovat în calitate de complice al românului.

- Continuarea după publicitate -

În schimb, juriul compus din nouă persoane, șase bărbați și trei femei, l-a achitat pe cel de-al treilea inculpat acuzat de complicitate, Alberto Jiménez Sánchez-Élez, cu șapte voturi contra două.

Cei șapte jurați „nu au găsit niciun element de condamnare care l-ar putea considera vinovat de aceste fapte” pe al doilea complice, ținând cont că acesta suferă de o tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (sindromul ADHD).

Juriul și-a exprimat considerația de vinovăție pentru Toader conform „rapoartelor medico-legale” care au arătat faptul că, în timpul anchetei, „trei amprente ale inculpatului apar la câțiva centimetri de victimă”.

- Continuarea după publicitate -

Aceiași nouă jurați au considerat, în unanimitate, că vinovăția complicelui „Musca” este acreditată având în vedere mărturia „unui prieten de-al său”, care a afirmat că inculpatul ar fi amenințat victima înainte de comiterea faptei.

Amenințarea a fost confirmată și de expertul tehnologic al poliției care „a geolocalizat telefonul mobil al lui M.M., fiica lui Jesús Moreno Delgado, conectat la antena care deservește zona San Pablo de los Montes”.

Totuși, juriul nu a considerat dovedit faptul că  acesta ar fi avut o implicare în calitate de „colaborator necesar al infracțiunii”, așa cum a cerut acuzarea privată, considerându-l doar „complice la crimă”.

În așteptarea pronunțării sentinței, Ministerul Public și-a reiterat cererea pentru o pedeapsă de 15 ani de închisoare pentru Toader, și o pedeapsă de nouă ani de închisoare pentru „Musca”, acuzat de omucidere în grad de complicitate.

Sursa foto: ABC Toledo

- Continuarea după publicitate -