Suraj Tomiță, un român în vârstă de 25 de ani, rezident în New York a fost arestat marți, 1 august, după o tentativă de furt comisă la un magazin Apple din orașul american Twin Cities (Minneapolis-Saint Paul).

După cum relatează publicația Bring Me The News, autoritățile americane spun că inculpatul ar face parte dintr-un grup infracțional organizat din România, care vizează furturi de la comercianții cu amănuntul din întreaga țară.

- Continuarea după publicitate -

Tomiță a devenit astfel a doua persoană care se confruntă cu acuzații legate de acest grup infracțional. Prima arestare a fost cea a unei femei de 23 de ani, reținută luna trecută pentru încercarea aceleiași escrocherii la magazinul T.J. Prize Maxx din zona metroului.

Potrivit detaliilor evidențiate într-o plângere oficială, un detectiv de la Poliția din Edina (Minnesota), aflat în afara serviciului la Southdale Center Apple Store, a observat un bărbat angajat într-o manevră denumită „sleight of hand”, cunoscută la noi ca „trasul din bani”, prin care încerca să înșele casierul.

Această manevră implică o tactică intenționată în care escrocul folosește un teanc de bancnote pentru a deruta casierul, ceea ce duce la o greșeală de calcul deliberată, în urma căreia hoțul reține o parte din bani.

- Continuarea după publicitate -

Procurorii susțin în acuzare faptul că românul a executat această tactică pentru a obține un laptop MacBook și Air Pod-uri, plătind o sumă substanțială de 3.600 de dolari în numerar. Discret, a sustras 1.900 de dolari din teancul de bancnote în timpul tranzacției efectuate cu un angajat Apple.

Tehnica lui a implicat inițierea unei conversații și menținerea „contactului vizual direct” cu angajatul, căruia i-a distras efectiv atenția în timp ce „prelucra” cu măiestrie numerarul înainte ca acesta să ajungă în sertarul casei de marcat.

Înainte de a părăsi incinta magazinului, el a revenit brusc asupra deciziei de achiziționare a produselor și le-a returnat angajaților magazinului, primind de la casier valoarea lor totală.

În urma incidentului, Tomița a fost reținut cu promptitudine, iar în urma unei percheziții corporale, oamenii legii au descoperit asupra sa un depozit impresionant de „3.000 de dolari în bancnote de 100”.

Plângerea penală susține că inculpatul este asociat cu un grup românesc de furt organizat care operează pe întreg teritorul Statelor Unite. Investigațiile ulterioare au dezvăluit că acest grup dedicat furturilor este funcțional de cel puțin cinci ani.

- Continuarea după publicitate -

Inculpatul se confruntă în prezent cu acuzația de furt prin escrocherie, care i-ar putea aduce o pedeapsă cu închisoarea de până la cinci ani.

Sursă foto: Bring Me The News