Un bărbat de naționalitate română, în vârstă de 45 de ani, va fi judecat la Tribunalul Federal din Bellinzona (capitala cantonului elvețian Ticino) pentru aruncarea în aer a două bancomate în decembrie 2019.

După cum relatează publicația locală tio.ch, exploziile s-au petrecut în localitățile Sevelen (cantonul St. Gallen) și Neftenbach (cantonul Zürich), iar inculpatul ar fi sustras din fiecare bancomat o sumă mai mare de 100.000 de franci.

- Continuarea după publicitate -

Biroul Procurorului General al Elveției (MPC) a făcut public acuzații împotriva bărbatului, care nu are un domiciliu fix în Elveția, pentru utilizarea criminală repetată a materialelor explozive sau a gazelor otrăvitoare, furt calificat repetat, daune calificate repetate aduse proprietății și violare de domiciliu.

Potrivit reconstituirii Parchetului Federal, la 12 decembrie 2019, inculpatul a forțat un bancomat din Sevelen folosind material exploziv, de unde a furat 126.600 de franci.

Bancomatul din Sevelen după explozie

De asemenea, explozia a provocat pagube materiale extinse, în valoare de aproximativ 100.000 de franci, atât bancomatului, cât și fațadei exterioare a clădirii afectate.

- Continuarea după publicitate -

MPC susține că românul a comis fapta împreună cu un complice, iar împotriva sa a fost făcută o acuzație în octombrie 2021. Procesul este în așteptare la Tribunalul Federal, deoarece acuzatul a fost găsit vinovat în primă instanță, însă în apel a fost achitat, motiv pentru care MPC a făcut recurs.

Procurorul mai crede că inculpatul a aruncat în aer al doilea bancomat la opt zile după primul, în localitatea Neftenbach. În această împrejurare, suma furată s-a ridicat la 103.200 de franci, în timp ce prejudiciul material extins a fost în jur de 160.000 de franci.

Bancomatul din Neftenbach după explozie

Se presupune că acuzatul a acţionat în compania aceluiași complice, a cărui identitate rămâne deocamdată necunoscută. Se crede că, pentru a efectua aceste fapte penale, conaționalul nostru a folosit un dispozitiv exploziv artizanal, extrem de periculos și nesigur.

Inculpatul, căruia i se aplică momentan prezumția de nevinovăție, a fost arestat în Danemarca pe baza unui mandat internațional de arestare și extrădat apoi în Elveția. Din martie 2023, el se află în arest preventiv, în așteptarea procesului.

Sursa foto: tio.ch

- Continuarea după publicitate -