Ion Marius Păun, un cetățean român în vârstă de 30 de ani, căutat de autoritățile din România pentru încălcarea domiciliului și unui ordin de protecție, a fost extrădat recent din Statele Unite de către Enforcement and Removal Operations (ERO) Boston (statul Massachusetts), potrivit ice.gov.

„Nu tolerăm fugarii internaționali care încearcă să se ascundă de justiție în SUA”, a afirmat Todd Lyons, directorul biroului de teren ERO Boston. „ERO Boston va continua să îi urmărească și să îi rețină pe cei care încearcă să evite responsabilitatea în propriile țări și să trăiască ilegal în zona noastră”, a continuat el.

- Continuarea după publicitate -

În februarie 2006, Păun a intrat ilegal în SUA și a fost arestat de Poliția de Frontieră a Statelor Unite în orașul Roma, Texas. După arestare, un judecător de imigrație a emis un ordin final de extrădare în ianuarie 2007. După respingerea recursului împotriva acestei decizii, românul a părăsit voluntar SUA în iulie 2008.

În decembrie 2022, Păun a fost dat în urmărire în România pentru multiple acuzații penale. A fost arestat din nou de către Poliția de Frontieră a SUA în mai 2023 și transferat la ERO Boston, unde a fost ținut în detenție până la extrădare, care a avut loc pe 29 iunie 2023.

Ion Marius Păun. Sursa ice.gov

Apatrizii implicați în procedurile de extrădare beneficiază de un proces legal echitabil în fața judecătorilor federali de imigrare din instanțele de imigrare, care sunt gestionate de Biroul Executiv pentru Revizuirea Imigrației (EOIR) al Departamentului de Justiție.

- Continuarea după publicitate -

EOIR este o agenție separată în cadrul Departamentului de Justiție al SUA, fiind independentă de Departamentul pentru Securitate Internă și de Agenția pentru Imigrare și Vămuit (ICE).

În anul fiscal 2022, ERO a arestat 46.396 de apatrizi cu antecedente penale, aceștia având în total 198.498 de acuzații și condamnări, inclusiv agresiuni, agresiuni sexuale, infracțiuni cu arme, infracțiuni legate de omucidere și răpire.

ERO este o agenție federală cheie responsabilă de aplicarea legislației interne privind imigrația. Misiunea sa este de a proteja statul american prin arestarea și deportarea celor care amenință siguranța comunităților din SUA și integritatea legilor de imigrare ale SUA.